Ruskom predsedniku Međunarodne bokserske asocijacije izglasano poverenje u bokserskom telu

Ruskom predsedniku Međunarodne bokserske asocijacije izglasano poverenje u bokserskom telu

Ruski reprezentativac Umar Kremlev, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, nastaviće da obavlja svoju funkciju nakon što su delegati izglasali poverenje njegovoj vladavini na vanrednom sastanku Kongresa u jermenskoj prestonici Jerevanu u nedelju.

Kako je potvrđeno u saopštenju IBA, Kongres je glasao protiv održavanja novih izbora nakon što je sastanak odložen za sat vremena zbog nestanka struje.

Delegati su dali 106 glasova protiv predloga, dok je 36 glasalo za njega, a četiri su bila uzdržana od 146 kvalifikovanih nacionalnih federacija.

Pošto je Bokserska federacija Ukrajine suspendovana zbog mešanja vlade uoči Kongresa, nije mogla da glasa o nastavku Kremljova nakon što je u četvrtak pisala članovima IBA pozivajući ga da podnese ostavku ili da bude izglasan sa vlasti.

Očekuje se da će Kremljov ostati na toj funkciji tokom čitavog četvorogodišnjeg mandata koji je osvojio u decembru 2020. nakon pobede na izborima u nedelju.

Nade Borisa van der Vorsta da će ga svrgnuti su prekinute, uprkos tome što je Holanđanin u junu dobio žalbu Arbitražnog suda da poništi odluku iz maja meseca koja ga je smatrala nepodobnim.

Komentarišući budućnost IBA-e, Kremljev je obećao da će telo „uložiti sve napore“ da boks bude uključen u programe Olimpijskih igara 2024. i 2028. godine.

„Učinićemo sve da boks bude deo Olimpijskih igara 2024. i 2028. i niko ne može da nas isključi“, dodao je Kremljov, a prenosi R-Sport.

„Ali za nas bi IBA svetsko prvenstvo u boksu [2023.] trebalo da bude najvažnija stvar, jer je ovo naš dom. Potrebni su nam ljudi koji šalju decu u boks i znaju da je ovo lestvica na koju se možete popeti visoko.

Ranije poznata kao AIBA, IBA je lišena učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. zbog zabrinutosti oko upravljanja, finansija, suđenja i etike.

Međunarodni olimpijski komitet će upravljati boksom na takmičenju u Parizu 2024, ali taj sport nije uključen u početni program za Los Anđeles 2028, a IBA je pozvana da izvrši brze reforme.

Ranije ovog meseca sportski direktor MOK-a Kit Mekonel izrazio je zabrinutost zbog toga što je IBA previše finansijski zavisna od ruskog gasnog giganta Gasproma i Kremljeva koji su preneli povećanu moć njegovoj moskovskoj kancelariji i dalje od sedišta IBA u Lozani, u Švajcarskoj.

„Posle ovih uznemirujućih događaja, MOK (izvršni odbor}) će morati u potpunosti da razmotri situaciju na svom sledećem sastanku“, rekao je MOK nakon rezultata nedeljnog glasanja IBA.