Ruska hokejaška zvezda privedena zbog vojne utaje

Ruska hokejaška zvezda privedena zbog vojne utaje

Ivan Fedotov, golman ruske reprezentacije i NHL tima Philadelphia Fliers, priveden je u petak u Sankt Peterburgu zbog navodnog izbegavanja vojnih dužnosti – dok izveštaji takođe pokazuju da se 25-godišnjaku nije dobro u vojnoj kancelariji i da je zahtevao prevoz do obližnje bolnice.

Fedotov, rođen u Finci, koji je u maju potpisao ugovor sa Flajersima, priveden je posle treninga u Ledenoj palati u Sankt Peterburgu, navodi Match TV, nakon što su zvaničnici pokušali da lociraju igrača na zahtev vojnog tužilaštva .

Podrazumeva se da je osumnjičen za pokušaj izbegavanja služenja vojnog roka. Prema članu 328 Krivičnog zakona Rusije, Fedotov bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom do dve godine.

Fedotovu je 1. maja istekao ugovor sa bivšim timom CSKA iz Moskve, a nedugo zatim je potpisao ugovor sa američkim timom. CSKA ima bliske veze sa ruskim oružanim snagama, a njegovi članovi se smatraju pripadnicima ruske vojske.

Njegov ugovor sa NHL timom je navodno vredan čak 1,1 milion dolara.

Raniji izveštaji su ukazivali da vlasti tragaju za Fedotovom na različitim lokacijama u gradu.

„Svesni smo izveštaja i istražujemo situaciju. U ovom trenutku nemamo više komentara “, rekao je predsednik Hokejaške operacije Chuck Fletcher u kratkoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Sportrbc.ru je dalje izvestio da se Fedotov nije osećao dobro dok je bio u pritvoru i da je kolima hitne pomoći prevezen iz vojnog registra u lokalnu bolnicu za zarazne bolesti.

„Pozvana je hitna pomoć po njega“, citira Fontanka neimenovani izvor. “ [To] je odvelo hokejaša u jednu od gradskih bolnica. ”

Nema daljih ažuriranja u vezi sa stanjem igrača, niti u vezi sa njegovim pritvorom.

Fedotov je bio golman ruskog tima na nedavnim Olimpijskim igrama u Pekingu gde je pomogao timu ROC da osvoji srebrnu medalju. Takođe je pomogao da svoj tim CSKA iz Moskve dovede do šampionata Kontinentalne hokejaške lige (KHL) prošle sezone pre nego što je odlučio da karijeru nastavi u Sjedinjenim Državama.

Takođe je prošle sezone bio na listi od tri igrača za najboljeg golmana u KHL-u.