AO: Ribakina pobedila Sviatekovu, Ostapenko nadmašila Gauf

AO: Ribakina pobedila Sviatekovu, Ostapenko nadmašila Gauf

Neće biti obračuna između Ige Sviatek i Koko Gauf na Australijan openu. Umesto toga, igračice koje su ih pobedile u nedelju — aktuelna šampionka Vimbldona Elena Ribakina i šampionka Otvorenog prvenstva Francuske za 2017. Jelena Ostapenko — biće suočene za plasman u polufinale.

Ribakina je eliminisala prvog nosioca Igu Sviateka sa 6-4, 6-4 u Rod Lejver Areni, dok je Ostapenko nadmašila 7. Gauf sa 7-5, 6-3.

I 22. nosilac Ribakina, 23-godišnjakinja koja predstavlja Kazahstan, i 17. nosilac Ostapenko, 25-godišnjakinja iz Letonije, po prvi put su izborili plasman u četvrtfinale u Melburn Parku.

„Igrala sam dobro u važnim trenucima“, rekla je Ribakina, koja je iskoristila svoj veliki servis da uznemiri Sviateka i izvukla bolju iz njihovih osnovnih razmena. „Naravno da sam nervozan svaki put kada izađem na teren, mislim kao i svi. Ali ja sam miran, uvek. Barem se trudim da ne pokazujem previše emocija. Moj trener kaže da ponekad moram da pokažem, tako da i ja učim.”

Sviatek je trostruki veliki šampion, uključujući titule na Otvorenom prvenstvu Francuske i Otvorenom prvenstvu SAD prošle sezone. Ona je prošlog juna u finalu Rolan Garosa pobedila Gauff, 18-godišnju Amerikanku.

Do nedelje, obe su izgledale prilično dominantno na ovom događaju, osvajajući svaki set, pri čemu je Sviatek izgubila ukupno samo 15 gemova, a Gauff samo 19 u tri meča.

Jedan ključ za Ostapenko protiv Gauffa: Ostapenko je imala 3-za-3 pretvarajući svoje brejk šanse, a Gauff je bila samo 1-za-8 u takvim situacijama.

Ribakinino 25. mesto na rang listi ne odražava pravilno njenu sposobnost ili rezultate jer njeno prvenstvo u All England Clubu u julu nije donelo nijedan poen za plasman. VTA i ATP turniri oduzeli su sve bodove na Vimbldonu 2022. nakon što je Ol Englez klub zabranio učešće igračima iz Rusije i Belorusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ribakina je rođena u Moskvi, ali igra za Kazahstan od 2018. godine, kada joj je ta zemlja ponudila sredstva za podršku teniskoj karijeri.

Uprkos svom statusu glavne šampionke, Ribakina je bila van reflektora: njen meč prvog kola u Melburn Parku postavljen je na mali teren 13 prošlog ponedeljka; njen meč protiv dvostrukog slam šampiona Garbinjea Muguruze, najmanje godišnjeg US Opena, bio je na terenu 4.

Ali njena igra je vredna mnogo više pažnje, kao što je pokazala u nokautiranju Sviatekove.

Ribakina je pogodila šest asova i napravila prednost od 24-15 u pobednicima protiv 21-godišnje Poljakinje, koja je pre godinu dana bila polufinalista u Australiji. To je usledilo posle pobede Ribakine nad drugoplasiranim Danijelom Kolins iz 2022. u trećem kolu.

U drugom setu, Sviatek se činilo da se vratila na pravi put, veoma liči na igračicu koja je prošle godine sklopila niz od 37 pobeda. Ali taj porast nije dugo trajao, a Ribakina je uzela šest od poslednjih sedam gemova u meču.