Red Bul uveren da može da se približi Ferariju uprkos „škakljivom“ petku

Red Bul uveren da može da se približi Ferariju uprkos „škakljivom“ petku

Par iz Red Bula, Serđo Perez i Maks Ferštapen, završio je trening 2 za Veliku nagradu Azerbejdžana za skoro četvrtinu sekunde zaostajanja od Ferarija Šarla Leklera. Ali nijedan vozač nije delovao preterano zabrinuto, i pohvalili su tim da ih vrati u borbu do kraja vikenda.

Perez, novi Red Bul ugovor u njegovom džepu, zapravo je odvezao najbrži krug u FP1, pre nego što je Lekler uzvratio u FP2, zabeleživši vreme od 1m 43.224s, 0.248s brže nego što je Perez mogao da izveze, sa Ferštapenom koji je kasnio 0.356s.

„Bio je to dobar početak dana“, rekao je Perez nakon toga. „FP2 nije bio dobar koliko bismo želeli. Verovatno smo krenuli u pogrešnom pravcu u podešavnjima, ali samo smo istraživali, nije urodilo rezultatima i nismo mogli da pronađemo rešenje.“

„Ali imamo podatke, sa oba tipa guma, takođe na duži rok; razišli smo se sa Maksom u tom pogledu [Ferštapen je vozio svoj drugi trening na mekim gumama (soft) dok što je Perez vozio na srednje-mekim (medium)], tako da mislim da imamo dobrih podataka koje treba da prikupimo i da prođemo večeras, i nadamo se da ćemo moći da sve to spojim.”

U međuvremenu, upitan da li je Red Bul patio od poskakivanja (eng. porpoising) – Perez je odgovorio: „Da, jesmo, posebno u kočenju, može biti veoma teško kočiti sa tim udarcima.“

Ferštapen je završio treći na oba treninga u petak i žalio se na žute zastavice koje su kvarile njegove pokušaje ostvarivanja brzih krugove – poslednjem zbog toga što je Perez izleteo sa staze u 15. krivini.

Ali Holanđanin – koji je takođe prikazan sa jako oscilirajućim zadnjim krilom u FP1, pre nego što su napravljene popravke za FP2 – delovao je bezbrižno, i hvalio je svoj tim u borbi protiv Ferarija.

„Samo nisam imao sreće sa svojim mekim gumama – u FP1 i FP2 sve vreme sam hvatao žute zastavice pa sam morao da odustanem“, rekao je Ferštapen. „Ali generalno, izgledamo prilično pristojno. Izgleda da je Ferari prilično brz kada se vozi na jedan krug [kao kvalifikacije]. Na duže staze izgleda malo ujednačenije, tako da je to pozitivno… Ali generalno, nije loš dan, samo treba da fino podesimo nekoliko stvari.“

Ferštapen ide u vikend kao lider šampionata, devet bodova više od Leklera i 15 više od Pereza, dok ide u pohod za svojim prvim podijumom u Bakuu – meksički vozač se tri puta pojavio na podijumu ovde, uključujući i na najvišoj stepenici prošle godine.