WADA je objavila odluku o roku za Valieva

WADA je objavila odluku o roku za Valieva

WADA kaže da sve istrage o doping slučaju Kamile Valieve moraju biti završene do 8. avgusta.

Istraga koju je sprovela RUSADA, ruska antidoping agencija, o okolnostima u vezi sa pozitivnim testom na drogu koji je podnela tinejdžerka umetnička klizačica Kamila Valieva uoči nedavnih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, mora biti završena do 8. avgusta, saopštila je Svetska antidoping agencija. (eng. WADA – World Anti-Doping Agency) je rekla.

Ruski rodom Valieva, 15, bila je centralna medijska bura tokom februarskih Zimskih olimpijskih igara nakon što je otkriveno da test na droge koji je podnela u decembru sadrži zabranjenu supstancu – ali zbog kašnjenja u proceduri, rezultat testa je otkriven tek nakon što je Valieva se takmičila za ROC u ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju za koje je osvojila zlato.

To je dovelo do odlaganja ceremonije dodele medalja i daljih istraga o Valijevoj – ali je zbog njenih godina klasifikovana kao maloletna i kao rezultat toga označena kao „zaštićena osoba“ prema smernicama VADA.

Ovo je navelo Međunarodni olimpijski komitet i RUSADA-u da najave da proširuju svoju istragu o slučaju Valieve na druge ličnosti bliske tinejdžerki, uključujući njeno trenersko osoblje i lekare tima.

Na kraju, Valieva je dobila dozvolu od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS) da se takmiči u ženskom pojedinačnom takmičenju nakon što je utvrđeno da bi njeno sprečavanje u tome „nanelo nepopravljivu štetu u datim okolnostima“.

Oni su, međutim, takođe istakli da će sve medalje koje je Valieva osvojila biti predmet službene istrage. Na takmičenju u ženskom singlu, činilo se da je pritisak uticao na Valievu koja je dala greškom ispuhanu igru da ispadne sa pozicija za medalju.

A prema poslednjem saopštenju VADA-e o slučaju Valieva, očekuju da će istražni proces biti okončan početkom avgusta.

„Takvi termini su međunarodni standard za obradu rezultata testova, pošto je obaveštenje dato 8. februara“, navodi se u saopštenju VADA, odražavajući period od šest meseci za sprovođenje istrage.

Valieva i njen tim su u međuvremenu objasnili da je slučajna kontaminacija lekovima za srce njenog dede bila verovatan uzrok početnog pozitivnog testa, ili da se to umešalo u njen redovni režim legalnih hranljivih materija i suplemenata.

Travis Tigart iz USADA-e je izneo teoriju da bi zbog starosti Valieve mogla dobiti upozorenje ako se utvrdi da je bilo nepravednog ponašanja – ali je takođe predložio da joj se takođe može izreći dvogodišnja zabrana bavljenja sportom, pola vremena obično se daje odraslima.