Vimbldon spreman da ponovo zabrani Ruse

Vimbldon spreman da ponovo zabrani Ruse

Vimbldon će sledeće godine ponoviti zabranu ruskih i beloruskih zvezda ako se situacija sa vojnom operacijom Moskve u Ukrajini ne promeni, piše The Daily Mail.

All England Club je odbio da pozove na ovogodišnji turnir igrače poput prvog svetskog tenisera Danila Medvedeva uprkos tome što su ATP i VTA turniri za muškarce omogućili ruskim i beloruskim igračima da se takmiče kao neutralni.

Organizatori Vimbldona branili su svoju zabranu tvrdeći da je usklađena sa politikom britanske vlade, takođe sugerišući da bi dopuštanje da se takmiče poput Medvedeva ili beloruske ženske zvezde Arine Sabalenke izvelo propagandni udar rukovodstvu njihovih zemalja.

Uprkos reakcijama zvezda velikih imena kao što je Novak Đoković, kao i VTA i ATP koji su za kaznu lišili poene na Vimbldonu na rang listi, organizatori se ne kaju i učiniće isti korak sledeće godine ako Ukrajina ostane „okupirana“, navodi The Daili Pošta .

List tvrdi da All England Club „nije raspoložen za povlačenje“ i veruje da su ATP i VTA čvrsto u krivu.

Mejl takođe tvrdi da su britanski teniski šefovi „ohrabreni“ nedavnim komentarima počasnog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Krega Ridija, koji je ove nedelje rekao da će ruski sportisti verovatno biti sprečeni da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Bilo kakva odluka o Vimbldonu o turniru 2023. neće biti doneta do marta, dodaje list.

Osim što su im oduzeti bodovi na rang listi, Vimbldon i druga britanska teniska organizacija Lavn teniska asocijacija (LTA) kažnjeni su od ukupno milion dolara od strane VTA jer su odbili da dozvole ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Britaniji ovog leta.

Šefovi SV19 nastavljaju da insistiraju da njihov stav nije diskriminatoran, iako je Otvoreno prvenstvo Francuske dozvolilo igračima iz Rusije i Belorusije da se nastupe pod neutralnim statusom ranije ove godine – stav koji će se odraziti na sledećem grend slemu na US Openu u avgustu i Septembar.

Ovogodišnje izdanje Vimbldona završilo se prošlog vikenda, a mnogi su ukazivali na ironiju da je zvezda rođena u Rusiji na kraju osvojila titulu u ženskom singlu.

Elena Ribakina je predstavljala Rusiju do 2018. pre nego što je prešla u Kazahstan zbog obećanja većeg finansiranja.

Predsednik Ruske teniske federacije Šamil Tarpisčev opisao je Ribakinu kao proizvod sistema u Rusiji, proglašavajući „osvajamo Vimbldon” nakon što je 23-godišnjakinja u subotu pobedila Tunisa Ons Jabeura.

Ribakina je diplomatski odgovarala na pitanja o njenoj prošlosti, rekavši da veliki deo svog uspeha duguje Kazahstanu nakon promene nacionalnosti.