Prekinuta utakmica Kosovo-Rumunija

Prekinuta utakmica Kosovo-Rumunija

Grupni meč kvalifikacija za UEFA prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova odložen je u utorak uveče za 30 minuta, nakon što su gostujući igrači prigovorili rumunskim navijačima koji su istakli transparent na kojem je pisalo „Kosovo je Srbija“ i skandirali ime susedne države.

Rumunija je jedna od pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, otcepljenu pokrajinu Srbije čija je privremena vlada etničkih Albanaca proglasila nezavisnost 2008. Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) je, međutim, primila Kosovo u članstvo 2016. godine.

Na otvaranju meča u Bukureštu rumunski „ultrasi“ su skandirali „Srbija! Srbija!“ kako je svirala himna Kosova. Prema rumunskom novinaru Emanuelu Rosuu, organizatori su morali da pojačaju zvuk da bi pokrili pevanja.

Nekoliko rumunskih korisnika društvenih mreža objavilo je video snimke kosovskih navijača kako prvo zvižduju rumunskom himnom, tokom junskog meča u Prištini.

Video i fotografije iz Nacionalne arene u Bukureštu prikazuju rumunske navijače sa transparentima na kojima je na srpskom jeziku pisalo „Kosovo je Srbija“ i „Besarabija je Rumunija“ na rumunskom. Besarabija je jedan od naziva za današnju Moldaviju.

„Molim vas, prestanite da skandirate ime našeg komšije“, više puta su organizatori podsećali publiku, dajući im do znanja da bi utakmica mogla biti prekinuta jer „UEFA ne toleriše revizionizam“.

Igrači Kosova su na kraju napustili teren u znak protesta, a utakmica je pauzirana više od 30 minuta pre nego što je nastavljena. Konačan rezultat je 2:0 za Rumuniju.

Kada su neki kosovski igrači ponovo prišli tribini rumunskih ultrasa, spikeri su pozvali navijače: „Ne prihvatajte nikakve provokacije. Ne pevaj ono što si pevao ranije. Ne pokazuj banere.“

Korisnici društvenih mreža etnički Albanci optužili su rumunske navijače za „rasističke“ skandacije, zahtevajući da se utakmica raspiše i da se Kosovu dodeli pobeda po standardu. Kosovo je u kvalifikacionoj grupi sa Andorom, Belorusijom, Izraelom, Rumunijom i Švajcarskom, bez pobede.

Tokom kvalifikacija za UEFA između Albanije i Srbije 2014. godine, jedan albanski navijač uleteo je dronom na stadion u Beogradu. Kada je srpski igrač otkinuo nacionalistički transparent okačen sa drona, izbila je tuča na terenu i utakmica je pozvana. UEFA je u početku Srbiji dala standardnu pobedu, ali joj je pripala tri boda. Albanija je tada „osvojila“ tri boda u arbitraži.