USOPC: Nema savršenog rešenja za pitanje transrodnih osoba

USOPC: Nema savršenog rešenja za pitanje transrodnih osoba

Ne postoje savršena rešenja za pitanje transrodnog sporta, rekao je u četvrtak predsednik Olimpijskog paraolimpijskog komiteta Sjedinjenih Država (USOPC), dodajući da čak ni sopstveni odbor nije saglasan o putu napred.

Debata o transrodnim sportovima eksplodirala je ove nedelje nakon što je FINA, upravno telo svetskog plivanja, glasala za ograničavanje učešća transrodnih takmičara u ženskim takmičenjima i uspostavljanje „otvorene“ kategorije, potez kojem se široko protive zagovornici prava LGBT osoba.

Nakon odluke FINA-e, mnoge druge sportske federacije, uključujući upravno telo svetskog fudbala, FIFA-u i Svetsku atletiku, prešle su na reviziju svoje politike prihvatljivosti transrodnih osoba.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je u novembru da nijedan sportista ne treba da bude isključen iz takmičenja na osnovu uočene nepoštene prednosti, dok je sportskim međunarodnim federacijama (IF) prepušteno da odluče gde je balans između uključenosti i pravičnosti.

Predsednica USOPC-a Susanne Lions rekla je da će njena organizacija takođe prepustiti IF-ovima i nacionalnim upravnim telima (NGB) da razviju politike, ali očekuje da će biti deo diskusije.

„Mislim da bismo se svi složili da ne postoje savršena rešenja za ovo veoma složeno pitanje“, rekao je Lajons, kome se mandat generalnog direktora ističe u januaru. „Stvari treba da se odluče na nivou federacije.

„Mi nismo donosioci odluka o tome kakve će politike biti, ali smatramo da imamo obavezu da budemo informisani i obrazovani i da obezbedimo sve alate koji su potrebni našim NGB-ovima dok rade sa svojim fondovima kako bi pokušali da razviju sopstvenu politiku. „

Zagovornici inkluzije transrodnih osoba tvrde da još uvek nije urađeno dovoljno studija o uticaju tranzicije na fizičke performanse, i da su elitni sportisti često fizički izvani u svakom slučaju.

Balansiranje osnovnih vrednosti Olimpijskog pokreta u pogledu bezbednosti, pravičnosti i uključenosti sa individualnim pravima sportista, međutim, je nezgodna jednačina.

„Deo inkluzije je individualno pravo sportiste da se takmiči“, rekao je Lajons. „Te vrednosti su u suprotnosti u ovom konkretnom slučaju.

„Ne slažu se svi. Čak i u našem vlastitom odboru rekla bih da još uvek nismo usklađeni ako jedna te vrednosti ili više njih treba da imaju prednost nad drugom“, dodala je ona.

„Nemamo sve odgovore, čak nemamo čak ni sve dogovore, ali pokušaćemo da pružimo što je moguće više podrške našim partnerskim NGB-ima dok se bore da odrede politiku o tome.