US Open ‘ozbiljno razmatra’ zabranu igrača iz Rusije

US Open ‘ozbiljno razmatra’ zabranu igrača iz Rusije

Šefovi US Opena održali su razgovore na visokom nivou o zabrani igračima iz Rusije i Belorusije da se takmiče na ovogodišnjem turniru, ali su se na kraju odlučili da ne slede stav koji je uspostavio Vimbldon – i umesto toga će organizovati izložbu prikupljanja sredstava koja ima za cilj pružanje pomoći onima koji su pogođeni sukobom u Ukrajina, prema The Nev York Times.

Početak vojne operacije Moskve u Ukrajini doveo je do potpune zabrane ruskih sportista od strane brojnih sportskih federacija, iako je tenis u velikoj meri omogućio igračima iz te zemlje da se takmiče pod neutralnim statusom.

Uticaj ovoga se osetio na širokom spektru različitih frontova, ali se tenis pokazao kao možda najmoćnija sportska platforma na kojoj se izražavaju osećanja vezana za sukob.

Vimbldon – verovatno najistaknutiji grend slem u godišnjem teniskom kalendaru – pokazao se izuzetkom, međutim, pošto je zabranio Rusima i Belorusima da igraju u Londonu iz straha da će Kremlju predati ono što je smatrao PR pučem ako Rus preuzme čuveni trofej (ironično, u ženskoj konkurenciji je pobedila Elena Ribakina, rođena u Rusiji, koja je igrala u bojama Kazahstana).

Ovo se pokazalo štetnim za strukturu rangiranja turnira, nakon što su ATP i VTA otkrili da bodovi na rang listi neće biti dodeljeni zbog toga što Vimbldon nema puno igrača.

Ovakav stav je takođe eliminisao svetskog igrača broj jedan, Danila Medvedeva, pre prvog servisa u prvoj rundi. Isto je važilo i za Arinu Sabalenku, belorusku zvezdu koja je bila polufinalista 2021.

Ali dok je stav Vimbldona bio kontroverzan, to neće biti na Flushing Meadovs-u.

Poslednji grend slem ove godine, koji počinje kasnije ovog meseca, vodio je diskusije, prema The Nev York Timesu, o praćenju vođstva Vimbldona i zabranjivanju Rusa i Belorusa, što bi uključivalo odbacivanje prošlogodišnjeg šampiona u muškom singlu, Medvedeva, ali nakon onoga što je bilo opisani kao „intenzivni i emotivni“ razgovori, doneta je odluka da se dozvoli da se događaj nastavi uz punu pohvalu igrača (sve dok su vakcinisani, ali to je druga priča).

U izveštaju se navodi da je ova odluka doneta uglavnom zato što nisu bili pod istim pritiskom američke vlade da to učine kao što su ih na Vimbldonu izvršili zvaničnici Velike Britanije.

Takođe se tvrdilo da bi dopuštanje Rusima i Belorusima da igraju US Open navodno moglo da dovede do mogućnosti da se igrači iz tih zemalja ujedine sa njihovim zapadnim kolegama u porukama kako bi se izjasnili protiv vojne operacije u Ukrajini; čak i da neki od istaknutijih među njima učestvuju u planiranoj egzibicionoj utakmici za prikupljanje humanitarnih sredstava koja će biti poslata u Ukrajinu.

Pretpostavlja se da je direktorka turnira US Opena Stejsi Alaster zamolila Viktoriju Azarenku, jednu od vrhunskih beloruskih teniskih zvezda, da odigra izložbu prikupljanja sredstava 24. avgusta – na Dan nezavisnosti Ukrajine – u Nacionalnom teniskom centru Billie Jean King, gde se nadamo da će prikupiti oko 2 miliona dolara za finansiranje pomoći.

„Rekla je: ‘Ovo je izbor igrača, a ja želim da igram'“, kaže Allaster.

Azarenka je ranije kritikovala zabranu Vimbldona, rekavši tada da je to „velika prilika da se pokaže kako sportovi mogu da ujedine“.

„Mislim da smo propustili tu priliku, ali se nadam da to ipak možemo da pokažemo“, dodala je ona (međutim, The Times primećuje da je Azarenka odbila da komentariše dalje kada je publikacija kontaktirala).

Alaster je, međutim, dodao da pravo igrača da se izrazi onako kako smatra da treba da ostane neometano.

„Ne želimo da vršimo nepotrebni pritisak ni na jednog sportistu“, rekla je ona. „Poštovaćemo i podržati odluku svakog igrača.

Dozvoljavajući ruskim i beloruskim igračima da se takmiče, US Open će slediti stav Otvorenog prvenstva Francuske u maju i junu, koji je dozvolio igračima iz dve nacije da igraju pod neutralnim statusom.