Uefa predstavila zvaničnu loptu Evropskog prvenstva 2024. u Nemačkoj

Uefa predstavila zvaničnu loptu Evropskog prvenstva 2024. u Nemačkoj

Evropska fudbalska unija i nemačka kompanija Adidas predstavile su u Berlinu „fussball liebe“ (ljubav prema fudbalu), zvaničnu loptu na Evropskom prvenstvu koje će 2024. godine biti odigrano u Nemačkoj.

Predstavnici Uefe i Adidasa predstavili su zvaničnu loptu Evropskog prvenstva ispred Olimpijskog stadiona u Berlinu gde će biti odigrano finale kontinentalnog šampionata.

Predstavljanju lopte prisustvovali legendarni nemački reprezentativci Filip Lam i Manuel Nojer.

„Evropsko prvenstvo predstavlja vrhunac takmičenja evropskih nacionalnih selekcija. Predani smo tome da svaki aspekt, od terena do opreme, podržava najviše standarde. Kao i uvek, uvereni smo da će lopta ‘fussball liebe’ da označi još jedan korak u našoj zajedničkoj posvećenosti“, navodi se u saopštenju Uefe.

Evropska fudbalska unija i Adidas će prvi put na evropskim prvenstvima da koriste tehnologiju, koja će da pruži uvid u svaki element kretanja lopte i koja doprinosi procesu donošenja odluka uz pomoć VAR tehnologije.

Iz Uefe navode da i dizajn lopte predstavlja njeno kretanje, kao i energiju igre kroz istaknutu crnu boju, dok crvena, plava, zelena i narandžasta donose vibracije svake nacije koja dolazi na turnir, kao i čistu jednostavnost fudbala.

„Ilustracije svakog od stadiona koji će biti domaćin Evropskog prvenstva pojavljivaće se na lopti uz ime svakog grada u kojem se utakmice budu igrale“, dodaje se u saopštenju.

Šampionat Evrope biće održan od 14. juna do 14. jula naredne godine u deset nemačkih gradova: Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Dizeldorfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu.