UEFA objavila uži izbor igrača godine

UEFA objavila uži izbor igrača godine

Herojstvo golova francuskog strelca Real Madrida Karima Benzeme postavilo je 34-godišnjaka na pol poziciju da preuzme nagradu za UEFA-inu nagradu za najboljeg igrača godine nakon što je uži izbor objavljen u petak.

Benzema je na vrhu liste nakon što je pomogao Real Madridu da osvoji 14. titulu u Ligi šampiona, sa svojih 15 golova u takmičenju dovoljno da osigura da bude najbolji strelac takmičenja u sezoni 2021-22.

Sveukupno, Benzema je postigao impresivnih 44 gola u samo 46 nastupa u svim takmičenjima za ekipu Karla Anćelotija u onome što je ljubičasta forma kasno u karijeri napadača.

Njemu se pridružuje među prva tri, koja je izabrana na osnovu poena na rang listi koje je dodelila UEFA-ina tehnička studijska grupa, belgijski dvojac (i njegov saigrač iz Real Madrida) Tibo Kurtoa i plejmejker Mančester sitija Kevin de Brujne.

Pored Benzeme, Kurtoa je bio ključan za pobedu Real Madrida u Ligi šampiona pored njihove poslednje titule u La Ligi, dok je De Brujne bio srce ekipe Mančester sitija koja je prošle sezone odnela Liverpul do titule engleske Premijer lige.

Karlo Anćeloti iz Real Madrida nominovan je za nagradu za trenera godine, pored Jirgena Klopa iz Liverpula i Pepa Gvardiole iz Mančester sitija.

Kompletnu listu 15 najboljih igrača možete pogledati na veb stranici UEFA, a među prvih pet su Robert Levandovski, sada iz Barselone, i Luka Modrić iz Real Madrida.

Na listi se nalaze četiri aktuelna igrača Liverpula – Mohamed Salah, Virgil van Dajk, Trent Aleksander-Arnold i Fabinjo, kao i Sadio Mane, koji je nedavno napustio Enfild i prešao u Bajern Minhen.

Značajni odsutni na listi uključuju Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, što se može videti kao znak da dva najveća igrača svoje generacije sada imaju svoje najbolje dane iza sebe.

Prošlogodišnji pobednik bio je Čelsijev italijanski vezni red Žoržinjo, koji je nagrađen za svoje napore da osvoji Čelsijevu titulu Lige šampiona i pomogne Italiji da osvoji Euro 2020. u Londonu.

Pobednik će biti objavljen na žrebu grupne faze Lige šampiona 25. avgusta.