Bajden: Naftne kompanije zarađuju „više od Boga“

Bajden: Naftne kompanije zarađuju „više od Boga“

Američki predsednik Džo Bajden udario je u petak na naftnog giganta Ekkon, optužujući kompaniju da zarađuje „više novca od Boga“ dok Amerikanci pate na pumpama. Međutim, Ekkon kaže da povećava proizvodnju, dok konzervativci za visoke cene gasa krive Bajdenovu politiku.

Govoreći u luci Los Anđelesa, Bajden je pronašao brojne žrtve za rekordno visoke američke cene gasa i 40-godišnju visoku stopu inflacije, uključujući brodarsku industriju i ruskog predsednika Vladimira Putina, dok je takođe okrivio zaostale u lancu snabdevanja.

Što se tiče cena gasa, Bajden je izdvojio naftnog giganta Ekkon zbog angažovanja u otkupu akcija umesto da širi svoju aktivnost bušenja.

„Ekson je ove godine zaradio više novca od Boga“, rekao je on novinarima. „Jedna stvar koju želim da kažem o naftnim kompanijama … one ne buše, jer zarađuju više novca, a ne proizvode više nafte.

„Pod brojem dva, razlog zašto ne buše je to što otkupljuju sopstvene akcije, koje bi trebalo da budu oporezovane sasvim iskreno“, nastavio je. „Ekson, počni da investiraš i počni da plaćaš porez, hvala.“

Kasnije u petak, portparol Ekkon-a je rekao za Forbs da je kompanija zapravo povećala svoje bušenje u Permskom basenu ispod Teksasa za 70% između 2019. i 2021. godine, i da troši 50% više na povećanje kapaciteta rafiniranja u ovom regionu 2022. u odnosu na 2021. Portparol je rekao da je Ekson izgubio više od 20 milijardi dolara u 2020. i platio 40,6 milijardi dolara poreza 2021. godine, što je povećanje od 17,8 milijardi dolara u odnosu na 2020.

S obzirom da su inflacija, cene gasa i ekonomske brige uopšte tri glavna pitanja za američke birače, nedavna anketa ABC Nevs-a pokazala je da 71% Amerikanaca ne odobrava Bajdenove napore da obuzda rastuće cene, a 72% je nezadovoljno njegovim pokušajima da obori posebno cene gasa.

Osim što je optužio kompanije kao što je Ekkon, Bajden se više puta pozivao na frazu „Putinovo povećanje cena“ u pokušaju da okrivi ruskog lidera i vojnu operaciju Moskve u Ukrajini za nagli rast troškova života u SAD.

Međutim, stopa inflacije u SAD je naglo porasla otkako je Bajden preuzeo dužnost prošlog januara, sa prosečnih 1,4% u decembru 2020. na 7% u decembru 2021, dva meseca pre nego što su ruske trupe ušle u Ukrajinu. Cene gasa su takođe porasle sa prosečnih 2,28 dolara po galonu u decembru 2020. na 3,40 dolara godinu dana kasnije.

Bajdenovi konzervativni kritičari kažu da je predsednikova liberalna politika potrošnje izazvala inflaciju, dok je njegova politika zelene energije – uključujući zabranu zakupa novih bušotina i zatvaranje naftovoda Kanada-SAD Keistone KSL tokom njegove prve nedelje na funkciji – omela američku energetsku industriju. . Štaviše, njegova odluka da uvede embargo na uvoz ruske nafte i gasa takođe je ograničila snabdevanje SAD gorivom.

Bajdenova sekretarka za trezor, Dženet Jelen, negirala je da je korporativna pohlepa odgovorna za trenutne ekonomske probleme SAD. Govoreći na događaju u četvrtak čiji je domaćin bio Njujork tajms, Jelen je za inflaciju okrivila sile „ponude i potražnje“.