300 mačevalaca traži da MOK preispita odluku o ruskim i beloruskim sportistima

300 mačevalaca traži da MOK preispita odluku o ruskim i beloruskim sportistima

Više od 300 mačevalaca zatražilo je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i svetske mačevalačke federacije da preispitaju davanje dozvole ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na međunarodnim takmičenjima, nazvavši to „katastrofalnom greškom”, piše Rojters.

Pismo upućeno predsedniku MOK-a Tomasu Bahu i Emanuelu Kacijadakisu, privremenom predsedniku Međunarodne mačevalačke federacije (FIE), stiže samo nekoliko dana pre otvaranja kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Potpisalo ga je 318 mačevalaca – 286 se još uvek takmiči, a ostali su penzionisani – iz cele Evrope, plus Sjedinjenih Država, Kanade, Meksika, Brazila, Čilea i Japana.

MOK je sankcionisao Rusiju i Belorusiju nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali sada okleva da u potpunosti isključi njihove sportiste sa Olimpijskih igara iz straha od povratka na bojkote iz doba hladnog rata.

U januaru je postavljen put za takmičare iz Rusije i Belorusije da kroz azijske kvalifikacije osvoje olimpijska mesta i da se sledeće godine takmiče kao neutralni sportisti u Parizu.

Odluka da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učešće na međunarodnim mačevalačkim takmičenjima doneta je 10. marta na Vanrednom kongresu FIE.

„Uz potpuno zanemarivanje glasova sportista, dozvolili ste i Rusiji i Belorusiji da se vrate u FIE takmičenja, kao i da se sumnja da se turnir održava na ruskom tlu“, navodi se u pismu mačevalaca.

„Ovo je očigledno kršenje pozicije MOK-a… i još jednom razotkriva ruske interese koji nadmašuju glas i prava sportista, posebno onih iz Ukrajine.

Uključivanje Rusije i saveznice Belorusije već je zamutilo okruženje kvalifikacija za Olimpijske igre, pri čemu je Nemačka najavila da odustaje od domaćinstva FIE Svetskog prvenstva, a Poljska razmišlja da učini isto.

„U ovom trenutku ništa nije sigurno, sve je u pokretu, a mi smo neposredno pred Olimpijske kvalifikacije i niko ne zna kako se ovo dešava, kako to može da se desi? Nemačka mačevalac Lea Kruger rekla je Rojtersu.

Rezultati Svetskog kupa između 3. aprila 2023. i 1. aprila 2024. doprinose važnim poenima na svetskom rangu ka kvalifikacijama za Olimpijske igre.

MOK je 28. februara prošle godine izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani učešće sportistima iz Rusije i Belorusije na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog „specijalnu vojnu operaciju“ Moskve u Ukrajini.

Međutim, 23. januara, pozivajući se na „viziju ujedinjenja“, MOK je objavio da se mora istražiti put za učešće, rekavši da je zabrana sportiste na osnovu njihovog pasoša diskriminacija.

„Mok, koji je posvećen ljudskim pravima, kao i međunarodne sportske federacije, naravno mora da se pozabavi ovim ozbiljnim problemima“, rekao je prošlog meseca Bah, osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov, četvorostruki olimpijski šampion u mačevanju i bivši predsednik Evropske mačevalačke konfederacije, rekao je u saopštenju da se „čuo glas zdravog razuma“.

Kruger je rekao da mačevaoci nisu tražili zabranu „na lak način“.

„Još uvek je teško reći da (ruski) sportisti ne mogu da se takmiče, jer i oni imaju olimpijske snove. Ali, s druge strane, imate interese ukrajinskih sportista. Oni moraju da beže. Oni ginu u ovom ratu,“ Ona je rekla.

Prema međunarodnoj organizaciji sportista Global Athlete, 343 sportska objekta u Ukrajini su uništena, zbog čega je oko 140.000 mladih sportista ostalo bez objekata, dok 40.000 ukrajinskih sportista trenira u inostranstvu.

„Šta se više mora desiti da se država sankcioniše za nešto, kada (ruski predsednik Vladimir Putin) krši principe sporta? Jedan od najvažnijih principa je mir“, rekao je Kruger, koji je dodao da neki od njenih kolega mačevalaca nisu sigurni. potpisivanja pisma, bojeći se odmazde.

Mačevalači su u pismu priznali da MOK i svetske federacije idu tankom linijom sa sankcijama s obzirom na osnovnu misiju sporta kao što je ujedinjenje i stvaranje mira.

„(Ali) ovaj eklatantan, ničim izazvan rat i njegovo kršenje olimpijskog primirja ne mogu se ignorisati ili nagraditi“, napisali su. „Povratak na uobičajeni posao bila bi katastrofalna greška.