Češka: NATO treba da podrži pristupanje Ukrajine

Češka: NATO treba da podrži pristupanje Ukrajine

NATO mora da pronađe načine da podrži pridruživanje Ukrajine Alijansi, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u ponedeljak u Briselu, piše Euractiv.

U vezi sa predstojećim samitom u Viljnusu, izrazio sam želju da ukrajinsko rukovodstvo bude uključeno u ovaj samit i da predsednik Zelenski govori na njemu“, rekao je Lipavski posle sastanka.

„U isto vreme, NATO mora da pronađe formate saradnje koji će podržati i pristupanje Ukrajine NATO-u i prelazni period, kao i pomoći u rešavanju bezbednosnih pitanja u Evropi“, dodao je Lipavski.

Diplomata je takođe rekao Stoltenbergu da bi Prag sledeće godine želeo da bude domaćin neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a. Ove godine sastanak će biti održan u Oslu.

Samit NATO-a u Viljnusu biće održan 11-12.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe, ambicija Ukrajine je da na samitu u Viljnusu što više napreduje ka članstvu u Alijansi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi na samitu Alijansa trebalo da predloži dalje korake za članstvo Ukrajine – posebno strateške bezbednosne garancije na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.