Stanovnici Majamija pokušavaju da blokiraju F1 trku

Stanovnici Majamija pokušavaju da blokiraju F1 trku

Grad tek treba da izda dozvolu za posebne događaje za velike nagrade.

Velika nagrada u Majamiju Formule 1 najavljena je pre godinu dana, ali sa samo nekoliko nedelja pre događaja, i dalje postoji veliki pravni izazov od strane lokalnog stanovništva. Osim toga, grad tek treba da izda dozvolu za posebne događaje. Jedan sudija ima rok do ponedeljka da odluči da li će se protiviti događaju pre nego što je dozvola uopšte izdata, što bi bio novi pravni presedan.

Još od trenutka kada je događaj prvi put pokrenut, postojale su zabrinutosti stanovnika zbog nivoa buke i uticaja na oblast Majami Gardensa gde bi trka trebalo da se održi. Tri dana pre prve objave, doneta je rezolucija koja je dozvolila da se događaj nastavi zajedno sa 5 miliona dolara ulaganja u lokalnu oblast, STEM programe i beneficije zajednice. S pravom, stanovnici su istakli da je Formula 1 organizacija vredna milijardu dolara i da su im bacani ostaci u poređenju sa onim što bi događaj doneo, a grad je glasao protiv njihovih interesa usvajanjem rezolucije.

Promoteri su se trudili da pokažu da se novac troši. Postojala je šema stažiranja i dešavanja u zajednici, uključujući posete F1 u školama sa bivšim vozačem NASCAR-a i prvim crnim vozačem koji je testirao F1 bolid, Villi T. Ribbsom. Sa druge strane, događaj je apsurdan stepen luksuznog glamura čak i po standardima F1. Od sedišta na tribinama koja koštaju hiljade dolara po karti do konstruisanog nedostatka prepunog superjahti u stilu Monaka, cela stvar curi od novca za koji stanovnici kažu da ne vide prednosti, dok će za njih biti značajnih nedostataka.

Prošlog avgusta F1 je potvrdio da će trka biti održana u maju ove godine i da je izgradnja staze u toku od pre prošlogodišnje Velike nagrade SAD na COTA. Ali dozvola za posebne događaje koja treba da se izda za to tek treba da bude postavljena. Čini se prilično očiglednim da je događaj odobren i da se na njega troši mnogo novca, ali što je najvažnije, bez detalja o izdavanju dozvole, nema šta da se pravno ospori u smislu konkretnih pritužbi stanovnika na buku, koja kažu da će biti nepodnošljivo do radijusa od 2,5 milje oko događaja.

U slučaju koji je ove nedelje podnet sudu i koji je objavljen u Majami Heraldu, stanovnici su rekli da će taj događaj, tokom tri dana, izazvati smetnje buke do 97 decibela (otprilike isto kao motorna testera) u lokalnim naseljima. To je u suprotnosti sa gradskom uredbom o buci za spavaće sobe, rekao je advokat stanovnika, a slučaj je tražio da sudija blokira događaj na tim osnovama.

Međutim, pošto dozvola tek treba da bude izdata, još uvek nema šta da se blokira. Sudija Alan Fajn je rekao da je odlučivanje o ovome tako blizu događaja u osnovi bilo prilično nerazumno, posebno zato što ne postoji pravni presedan za blokiranje događaja koji tehnički nije dozvoljen da se održi. On je spreman da donese odluku o tome šta da radi ovog ponedeljka, do kada postoji sva prilika da dozvola još uvek neće biti izdata.

Jedan od načina da promoteri budu sigurni da će se događaj održati je da izdrže dozvolu dok ne bude prekasno za blokiranje. Međutim, to bi bio prilično gadan način da se ophodite prema stanovnicima oblasti u kojoj pokušavate da organizujete događaj „Super Bowl svake godine“.