Šta čini grend slem šampiona? Istraživanje pronalazi tri ključne smernice za teniske trenere

Šta čini grend slem šampiona? Istraživanje pronalazi tri ključne smernice za teniske trenere

Da bismo pružili adekvatnu podršku mladim sportistima, važno je razumeti njihov razvojni put. Tokom godina, istraživači su prepoznali značaj praćenja svih procesa koji imaju za cilj optimizaciju napretka i ukupnog uspeha sportista. U novoj studiji Marija Oršolića, dr Petra Barbarosa i dr Darija Novaka, intervjuisano je 30 tenisera različitih nivoa uspeha, uključujući 10 Grend slem osvajača, kako bi se razumelo kako su ušli u ovaj sport i šta je dovelo do njihovog uspeha.

Istraživanje, objavljeno u Frontiers in Sports and Active Living, nastojalo je da produbi razumevanje specijalizacije u tenisu istražujući iskustva tenisera na različitim nivoima uspeha. Analizirajući svoje priče, istraživači su želeli da doprinesu širem znanju o razvoju tenisera, kao i da pruže vredan uvid u individualne sportske karijere.

Studija otkriva da je izbor da igraju tenis među svim intervjuisanim učesnicima proizašao iz spleta okolnosti u kombinaciji sa ličnim preferencijama.

Pobednici grend slemova često svoj uspeh pripisuju kombinaciji faktora. Značajnu ulogu svakako imaju njihova rana iskustva u tenisu. Bavljenje drugim sportovima tokom detinjstva i adolescencije ima nekoliko prednosti, čak i za one sportiste koji se na kraju specijalizuju za jedan sport kao što je tenis. Bavljenje raznim sportovima pomaže u razvoju šireg spektra motoričkih veština. Ova iskustva su doprinela njihovom ukupnom sportskom duhu, mentalnoj otpornosti i sposobnosti da se prilagode različitim situacijama na teniskim terenima.

Veličina grada u kojem je sportista rođen može potencijalno uticati na njegova buduća sportska dostignuća, ali predstavlja samo jedan od mnogih faktora koji doprinose uspehu u tenisu. Veći gradovi mogu ponuditi širi izbor partnera za trening, omogućiti teniserima da treniraju sa pojedincima sa različitim stilovima igre i veštinama, kao i da obezbede bolje uslove za trening i veći broj kvalitetnijih trenera.

Međutim, mora se napomenuti da i pored činjenice da veći gradovi nude brojne prednosti, one nisu garancija uspeha. Mnogi osvajači grend slem turnira došli su iz manjih gradova ili manje razvijenih regiona. Ipak, smatrali su da posle 14. godine sportsko okruženje treba promeniti iz manjeg u veći.

Tenisere na drugom i trećem nivou uspeha karakterisala je preuranjena uska specijalizacija i nedovoljno međunarodno takmičenje u cilju sticanja većeg iskustva. Odlazak u privatne teniske akademije i centre sa specijalizovanim programima koji zadovoljavaju potrebe tenisera na različitim nivoima uspeha doživljava se kao jedna od ključnih odluka.

Iako ima mnogo pozitivnih aspekata ovog treninga, postoje i potencijalni nedostaci, kao što su visoki troškovi treninga na elitnim akademijama i sagorevanje kod mladih igrača zbog intenzivnih rasporeda treninga. Pored toga, mnogi igrači su se osećali usamljeno na akademijama zbog odvajanja od porodice i prijatelja.

Zbog toga, teniski klubovi na lokalnom nivou igraju važnu ulogu u razvoju mladih tenisera. Trebalo bi da obezbede društveno okruženje u kome mladi igrači mogu da steknu prijatelje koji dele njihovu strast prema tenisu. Takva prijateljstva doprinose osećaju zajedništva i na taj način čine celokupno tenisko okruženje prijatnijim.

Zabava i pokazivanje posvećenosti u trenažnom procesu su veoma značajni ne samo u tenisu, već iu svakom drugom sportu. Kada neko uživa u onome što radi, veća je verovatnoća da će uložiti vreme i trud u to. Pobednici grend slema bili su entuzijastičniji i posvećeniji u svom treningu u poređenju sa učesnicima drugog i trećeg nivoa uspeha, što je pozitivno uticalo na njihovu posvećenost, učinak i ukupan uspeh.

Odnos između intenzivnijeg treninga pored predadolescentne specijalizacije i postizanja elitnog statusa u individualnim sportovima kao što je tenis predstavlja složenu i veoma diskutovanu temu. Istraživanja i mišljenja se razlikuju o tome da li je za postizanje elitnog statusa potrebna rana specijalizacija. Mnogi stručnjaci sugerišu da rana diverzifikacija, koja uključuje učešće u mnogim sportovima i aktivnostima, može biti dugoročno korisna, kao i da doprinese boljem uspehu sportista.

U ovoj studiji, pobednici grend slema su se izrazili protiv rane specijalizacije i intenzivnog treninga u mladosti. Takođe, istakli su važnost raznovrsnijeg razvoja sporta tokom detinjstva i adolescencije.

Optimalno vreme za ciljane i intenzivne treninge u tenisu može varirati, a zavisi od nekoliko faktora, uključujući uzrast igrača, nivo veštine, ciljeve i fizičku kondiciju. Međutim, svi učesnici istraživanja se slažu da odlaganje specijalizacije za kasniju adolescenciju omogućava razvijanje šireg spektra atletskih veština koje pomažu u sprečavanju povreda nastalih usled preopterećenja, kao i smanjenju fizičkog i mentalnog napora rane intenzivne specijalizacije.