Serena Vilijams najavljuje buduće planove

Serena Vilijams najavljuje buduće planove

Američka teniska zvezda Serena Vilijams objavila je svoje planove za odlazak u penziju, signalizirajući da će se posvetiti svojoj karijeri nakon US Opena u Njujorku, koji počinje kasnije ovog meseca.

Vilijamsova (40) je objavila vest u članku Voguea objavljenom u utorak, rekavši da joj se ne dopada reč „penzija“ i da je radije svoju odluku nazvala „evolucijom“.

„Ovde sam da vam kažem da se udaljavam od tenisa, ka drugim stvarima koje su mi važne“, rekao je 23-struki Gren slem šampion u pojedinačnoj konkurenciji.

Vilijamsova je u ponedeljak pobedila u svom prvom meču u singlu posle više od godinu dana pošto je pobedila Nuriju Parisas-Dijaz iz Španije na Otvorenom prvenstvu Kanade.

Amerikanka se ranije ovog leta vratila nakon dužeg prekida zbog povrede u Velikoj Britaniji, prvo je igrala u dublu u Istbornu pre nego što je ušla u glavni žreb na Vimbldonu, gde je ispala u prvom kolu.

Otvoreno prvenstvo SAD u Flešing Medousu izgleda da je poslednja Vilijamsova šansa da se izjednači sa neuhvatljivom 24. Grend slem titulom u pojedinačnoj konkurenciji, koja bi izjednačila rekord svih vremena sa Margaret Kort iz Australije.

„Postoje ljudi koji kažu da ja nisam KOZLA jer nisam prešla rekord Margaret Kort od 24 grend slem titule, koji je ona osvojila pre ‘open ere’ koja je počela 1968. godine“, napisala je Vilijamsova u svom članku za Vogue.

„Lagao bih ako bih rekao da ne želim tu ploču.

Vilijamsova je dodala da ne zna da li će biti „spremna da osvoji Njujork“, ali da će „pokušati“.

„A uvodni turniri će biti zabavni. Znam da postoji fantazija navijača da sam tog dana u Londonu mogao da izjednačim Margaret [Kourtov grend slem rekord], zatim da potunem njen rekord u Njujorku, a onda na ceremoniji dodele trofeja kažem: „Vidimo se!“

„Shvatio sam. To je dobra fantazija. Ali ne tražim neki ceremonijalni, poslednji trenutak na terenu. Užasan sam u oproštajima, najgorim na svetu“, dodao je Vilijams.

Vilijams je naveo porodične razloge koji stoje iza odluke, jer teniska zvezda ima ćerku Olimpiju sa suprugom i osnivačem Reddita Aleksisom Ohanianom.

„Da sam momak, ne bih ovo pisao jer bih igrao i pobeđivao dok bi moja žena radila fizički rad na proširenju naše porodice“, rekao je Vilijams.

Vilijams je dodala da će se „fokusirati na to da bude mama, na moje duhovne ciljeve i da konačno otkrijem drugačiju, ali samo uzbudljivu Serenu. Uživaću u ovih narednih nekoliko nedelja.“

Vilijamsova se može pohvaliti novčanom nagradom u karijeri od 94,5 miliona dolara, sa sponzorskim ugovorima i drugim prihodima koji joj daju procenjenu neto vrednost od oko 250 miliona dolara.

Pored 23 grend slem krune u singlu, Vilijamsova je uz sestru Venus osvojila 14 velikih titula u dublu, kao i četiri zlatne olimpijske medalje.

Uprkos blistavoj karijeri Vilijamsove i statusu sjajne zvezde svih vremena, bilo je kontroverzi koje su pratile njeno vreme na terenu tokom godina, uključujući i zloglasni krah koji je pretrpela tokom finala US Opena protiv Naomi Osake 2018.