Selektor Srbije Uroš Bregar: Neophodno je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo

Selektor Srbije Uroš Bregar: Neophodno je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo

Rukometašice Srbije počele su okupljanje i pripreme pred predstojeće mečeve Šeste grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Selektor reprezentacije Uroš Bregar je istakao značaj utakmica i očekivanje da će tim izboriti plasman na najveće kontinentalno takmičenje.

Selekcija Srbije će trećeg aprila gostovati timu Bugarske, a četiri dana kasnije u Zrenjaninu će dočekati Tursku u mečevima Šeste grupe kvalifikacija za EP, koje će biti održano krajem godine u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.

“Cilj koji smo postavili na početku, da se plasiramo na Evropsko prvenstvo je od krucijalnog značaja da se ova selekcija razvije u konkurentnu reprezentaciju“, istakao je selektor rukometašica Srbije Uroš Bregar.

„Ženska seniorska reprezentacija Srbije okuplja se danas u izmenjenom sastavu sa igračicama pretežno iz domaćeg prvenstva, dok će ekipa biti kompletna od poslednjeg dana marta“, saopštio jer rukometni savez Srbije.

Rukometašice Srbije će se po okupljanju preseliti u Pirot gde će se pripremati za duel sa Bugarskom, koji je na programu trećeg aprila od 18 časova u Šumenu.

„Uvek mi je značajno da okupljanje počnemo ranije od predviđenog da bih iskoristio te dane za rad sa igračicama koje pretežno igraju u domaćem prvenstvu. Dobro ih i detaljno pratim u čitavom ovom ciklusu. Lepo je videti kako u svojim klubovima napreduju“, rekao je selektor Bregar, prenosi zvanični sajt RSS.

„Takođe je važno videti kako su u atmosferi kakva je bila u Podgorici protiv Crne Gore neke od njih imale značajnije uloge. Izdržale su u ‘sportskom paklu’ boreći se svih 60 minuta. Do nedelje ćemo iskoristiti da oporavimo igračice koje dolaze sa određenim zdravstvenim problemima. Uradićemo pet treninga do odlaska u Pirot, ali od tada ćemo biti kompletni i moćićemo da radimo određene taktičke stvari namenski za utakmicu u Bugarskoj, ali i onu najvažniju koja nas posle čeka protiv Turske“, dodao je selektor Srbije.

Prvo mesto na tabeli Šeste grupe kvalifikacija za EP 2024. drži Crna Gora sa osam bodova, dok je Turska druga sa pet. Srbija je treća sa tri poena, dok je Bugarska poslednja bez bodova.

„Krivo mi je što neke igračice od kojih sam očekivao od samog početka da budu nosioci (Tabak, Lovrić) konstantno imaju probleme zdravstvene prirode zbog kojih ne mogu da daju veći doprinos. Mnogo propuštaju u svom razvoju bez treninga i utakmica koje imamo na svakom okupljanju. Adaptacija na trenera, saigračice, protivnika, sve to doprinosi da se dodatno napreduje i stiče iskustvo na drugačiji način nego što je to slučaj u klubu“, istakao je Bregar.

Selektor Srbije je naveo da su rukometašice, koje su redovne na okupljanjima, napredovale u svim segmentima.

„Fizička sprema je na sve boljem nivou, više nemamo situaciju gde je puls na 180 ili 200 prilikom jačeg treninga ili da se ne mogu izdržati jaki treninzi u nizu. Sva pohvala za njihov pristup i individualni rad pored rada u klubu. One najiskusnije koje igraju u inostranim klubovima daju veliki doprinos i pomoć su za mlađe igračice. Cilj koji smo postavili na početku, da se plasiramo na EP je od krucijalnog značaja da se ova selekcija razvije u konkurentnu reprezentaciju“, zaključio je Bregar.

Plasman na EP 2024. obezbediće po dve prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

EP će biti održano od 28. novembra do 15. decembra ove godine u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.