SAD podržavaju kandidaturu Jute za Zimske olimpijske igre 2034

SAD podržavaju kandidaturu Jute za Zimske olimpijske igre 2034

Rukovodstvo Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta Sjedinjenih Država (USOPC) podržalo je kandidaturu Solt Lejk Sitija za domaćina još jedne Zimske olimpijske igre, sa prioritetom za 2034. godinu, saopštili su zvaničnici u četvrtak, preneo je Rojters.

USOPC je rekao da je 2034. poželjniji datum od 2030. godine zbog Letnjih olimpijskih igara 2028. koje se održavaju u Los Anđelesu. Slikovita prestonica Jute ranije je bila domaćin Zimskih igara 2002.

„Malo je verovatno da će biti ponuda koje će izgledati privlačnije od ponude za Solt Lejk Siti, Juta za 2030. ili 2034., ali 2034. je optimalno vreme za SAD da budu domaćini Zimskih igara“, rekao je predsedavajući USOPC Džin Sajks novinarima na pozivu. .

„Dakle, to je ono što smo predložili MOK-u (Međunarodnom olimpijskom komitetu) je definitivno naša preferencija. U poziciji smo da radimo sa njima 2030. ako im budemo potrebni, ali oni takođe veoma naporno rade na razvoju alternativne ponude za 2030.“

Švedska, Švajcarska i Francuska su među onima koji se bore za domaćina 2030. godine.

„Ovo je značajna prekretnica za nas“, rekao je Frejzer Bulok, izvršni direktor tenderske komisije u Solt Lejk Sitiju.

„Imamo fantastičnu ponudu da ponudimo olimpijskoj i paraolimpijskoj zajednici. Imamo neverovatne prostore, savezne garancije i snažnu podršku zajednice, uključujući 82% javnosti i 100% našeg političkog rukovodstva.“

Bulok je rekao da se nada da će MOK biti spreman da razgovara o ponudi kada se zvaničnici sastanu u Mumbaiju sledećeg meseca.

MOK je rekao da bi mogao istovremeno da dodeli gradove domaćine 2030. i 2034. kako bi se stvorila stabilnost na Zimskim igrama, i da se prava domaćina mogu rotirati „između određenog skupa gradova i regiona“, jer se suočava sa sve manjim brojem potencijalnih ponuđača.