Rusija izgubila žalbu na zabranu hokeja

Rusija izgubila žalbu na zabranu hokeja

Disciplinski odbor Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) odbacio je žalbu Ruske federacije hokeja na ledu na zabranu ruskih reprezentacija da učestvuju u međunarodnim takmičenjima.

Savet IIHF izrekao je zabranu krajem februara kao odgovor na vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, što je značilo da je muška reprezentacija propustila Svetsko prvenstvo u Finskoj ove godine.

Rusiji je takođe zabranjeno da bude domaćin IIHF takmičenja, a kasnije joj je oduzeto Svetsko prvenstvo za juniore 2023. i Svetsko prvenstvo za muškarce 2023. godine.

Odbijanje žalbe objavljeno je na zvaničnom sajtu IIHF-a, a predsednik Luk Tardif je rekao da pozdravlja ovaj potez „koji podržava odluku Saveta IIHF da zabrani učešće ruskog i beloruskog tima i da povuče dva programa Svetskog prvenstva koja su bila planirano da se održi u Rusiji sledeće sezone“.

„Mi tvrdimo da je ova odluka doneta iz brige za bezbednost i dobrobit igrača, osoblja, zvaničnika, medija i gledalaca, i drago nam je što se Upravni odbor složio“, dodao je Tardif.

„Nezavisni odbor je podržao naše gledište da bi bilo neprihvatljiv bezbednosni rizik biti domaćin VM20 i VM u Rusiji ili da ruski i beloruski timovi trenutno učestvuju u IIHF takmičenjima.

Ovi potezi takođe znače da se ruske sudije i zvaničnici ne mogu koristiti za međunarodne turnire, dok je Rusima takođe zabranjeno da drže napitke u komitetima IIHF.

Sada kada je IIHF odbacio žalbu, ruska hokejaška federacija može svoju zabrinutost izneti Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj, gde su druge ruske sportske federacije, poput Ruskog fudbalskog saveza (RFU) protestovale protiv sličnih postupaka od evropskih i globalnih autoriteta UEFA i FIFA.

Kao dodatni udarac za ruski sport u utorak, Međunarodna skijaška federacija (FIS) produžila je suspenziju ruskim sportistima do kraja letnje sezone 2022. godine, potvrđeno je i na svom zvaničnom sajtu.

Ova odluka je doneta na sastanku Saveta FIS-a u Cirihu u utorak popodne, a biće ponovo razmotrena „na jesen kako se situacija u Ukrajini bude razvijala”.

Kao posledica prvobitne zabrane, Rusija je izgubila pravo da bude domaćin finala Svetskog prvenstva u Tjumenu koje je bilo predviđeno za 18. do 20. marta.