Perez ne mora da vrši pritisak na sebe, kaže Horner

Perez ne mora da vrši pritisak na sebe, kaže Horner

Lider šampionata Formule 1 Maks Ferštapen bio je jednostavno nepobediv na nedeljnoj Velikoj nagradi Španije, a timski kolega Serđo Perez bi trebalo da vrši manji pritisak na sebe, rekao je šef Red Bula Kristijan Horner.

Dvostruki svetski šampion Ferštapen sada ima 53 boda više od Meksikanca, i dalje njegovog najbližeg rivala za titulu, posle sedam od 22 trke i mogao bi da preskoči naredne dve i da i dalje bude na vrhu tabele.

Holanđanin je bio toliko dominantan na stazi Katalonije u Barseloni da je završio 24 sekunde ispred Mercedesovog drugoplasiranog Luisa Hamiltona, najuspešnijeg vozača sporta svih vremena.

Ferštapen je bio najbrži na svakom treningu, u kvalifikacijama i takođe je uzeo bonus poen za najbrži krug trke.

Perez je počeo 11. i završio četvrti ali je insistirao da je njegovo samopouzdanje i dalje visoko.

Horner je rekao da treba da oduzme pozitivne stvari.

„Budući da ste saigrač Maksa Ferštapena, ništa ne oduzimajte“, rekao je Horner. „Danas ne postoji vozač, verujem, koji bi danas pobedio Maksa u tom autu.“

„Dakle, on (Perez) se bori protiv vozača koji je u vrhu svoje forme. I to je veoma teško.“

„Psihički je to zaista teška stvar za izbor, ali mislim da sada postoji ta podela u bodovima, koja bi zapravo mogla malo da skine pritisak sa njega i očekivanja koja postavlja na sebe.

„Mora da se oslobodi toga sada i da bude slobodan da vozi“, rekao je Horner.

Perez je pobedio dva puta ove sezone i mogao je da preuzme vođstvo u šampionatu u Majamiju prošlog meseca nakon što je počeo na pol sa Ferštapenom devetim.

Umesto toga, Ferštapen je pobedio i povećao prednost nad Meksikancem koji je mogao da završi tek kao drugi.

Ferstapen je od tada vodio svaki krug, pobedivši u Monaku sa pola posle senzacionalnog kvalifikacionog kruga i demonstrirajući dominaciju u Španiji, krugu gde je ostvario prvu pobedu 2016.

Treća titula, sa nekoliko trka u rezervi, sve više liči na formalnost.

Perez je startovao poslednji u Monaku nakon udesa u kvalifikacijama.