Novak Đoković, Iga Sviatek favoriti na Australijan openu

Novak Đoković, Iga Sviatek favoriti na Australijan openu

Novak Đoković i Iga Sviatek su veliki favoriti za pobedu na Australijan openu.

Đoković se vraća u Melburn nakon što je deportovan uoči prošlogodišnjeg turnira jer nije vakcinisan protiv COVID-19. On traži 10. titulu na Australijan openu, što bi ga takođe povuklo u izjednačenje sa Rafaelom Nadalom za najveće titule svih vremena sa 22, piše Rojters.

Đoković je prošle godine osvojio 21. mesto na Vimbldonu i završio 2022. pobedom na Nitto ATP finalu, kompletirajući niz od 18 pobeda u rasponu od 19 mečeva. Njegov put u Melburnu bio je lakši kada je prvi svetski broj Karlos Alkaraz bio primoran da se povuče zbog povrede noge.

Đoković je favorit -120 na BetMGM-u za osvajanje muške titule. Najbliži konkurent mu je Daniil Medvedev (+600), koji je u prošlogodišnjem finalu pao od Nadala. Nadal se nudi na +1400, ali 36-godišnjak ima samo 4-7 otkako se povukao iz polufinala Vimbldona zbog povrede.

Nadal, koji počinje teškim mečom protiv 40. rangiranog Džeka Drejpera, potencijalno bi mogao da se sastane sa Medvedevim u četvrtfinalu.

Takođe se nudi na +1400 Stefanos Tsitsipas, a Nick Kirgios otvara turnir na +1600.

Najbolji Amerikanac je Tejlor Fric, koji se nudi na +2000 zajedno sa Jannikom Sinerom i Feliksom Ože-Alijasimom. Fric, 25, traži svoju prvu veliku titulu i čeka ga potencijalni polufinalni meč protiv Đokovića ako uspe tako daleko.

Na ženskoj strani, Sviatek je veliki favorit od +240, a najbliža konkurencija joj je Arina Sabalenka sa +700. Pored rekordnog niza pobeda od 37 mečeva, Sviatekova 2022. je uključivala velike titule na Otvorenom prvenstvu Francuske i SAD.

Ova 21-godišnja Poljakinja izgubila je u prošlogodišnjem polufinalu od Danijel Kolins (+3300), koja je u finalu izgubila od Ešli Barti. Barti se od tada penzionisao, kao i Serena Vilijams, a četvorostruka velika šampionka Naomi Osaka je trudna i uzima pauzu 2023.

Ženski žreb dodatno je iscrpljen odustajanjem Ajle Tomljanović i Paule Badoše zbog povrede.

Sabalenka, 24, je prošle godine stigla do tri polufinala, ali još nije stigla do finala grend slem turnira. Amerikanka Džesika Pegula počinje turnir na +1000 uprkos tome što nikada nije prošla dalje od četvrtfinala velikog turnira. Dogurala je do finala u Melburnu u poslednje dve godine i bila je četvrtfinalista na tri velika takmičenja 2022.

Ons Jabeur se vratio u finale Vimbldona i Ju-Es opena prošle godine. Nudi se na +1400 zajedno sa Amerikankom Coco Gauff i Caroline Garcia.