Olimpijski plamen stigao u Marsej: Počinje putovanje ka Parizu

Olimpijski plamen stigao u Marsej: Počinje putovanje ka Parizu

Nosioci baklje treba da ponesu olimpijski plamen ulicama francuskog lučkog grada Marseja, dan nakon što je veličanstvenim trojarbolnim brodom stigao na ceremoniju dobrodošlice. Baklja počinje svoje 11-nedeljno putovanje širom zemlje sa oko 10.000 nosilaca koji prolaze kroz više od 450 gradova do ceremonije otvaranja Igara u Parizu 26. jula.

Bivši fudbaler Basile Boli, koji je igrao za tim Marseja 1990-ih, pokrenuće prvu štafetu u četvrtak iz bazilike Notr Dam de la Gard koja gleda na Marsej i Mediteran. Košarkaš Toni Parker trebalo je da dođe na red u štafeti kasnije u četvrtak. Šampioni u mačevanju, skejtboard, kuvar sa Michelin zvezdom i komičar takođe su izabrani da nose plamen.

Učesnici su trebali da trče ceo dan kroz najznamenitija mesta u gradu kako bi doveli baklju na krov čuvenog Stade Velodrome, dom strastvenih fudbalskih navijača Marseja.

Grad je u sredu sa velikom pompom proslavio dolazak plamena, jer je gradonačelnik Marseja Benoa Pajan rekao da je više od 230.000 ljudi prisustvovalo ceremoniji u Staroj luci.

„Prosto je neverovatno, prosto magično“, rekao je stanovnik Amel Sekko. „Trebalo nam je. Nikada nemamo ovakvih događaja ili lepih stvari u Marseju.”

Mouna Boulhas, još jedan stanovnik Marseja, rekao je: „To je nešto što morate da doživite bar jednom u životu… Imamo sunce i olimpijski plamen.

Tokom igara, takmičenje u jedrenju i neke fudbalske utakmice biće održane u Marseju.