Muška fudbalska reprezentacija Rusije pobedila je u povratničkoj utakmici

Muška fudbalska reprezentacija Rusije pobedila je u povratničkoj utakmici

Muška fudbalska reprezentacija Rusije odigrala je u subotu svoj prvi meč u 2022. u glavnom gradu Kirgistana Biškeku, pobedivši rezultatom 2-1 zahvaljujući pobedniku poslednjeg daha na stadionu Dolen Omurzakov.

Ruskim timovima je trenutno zabranjen pristup međunarodnim sportskim takmičenjima, što znači da njihova muška fudbalska reprezentacija nije mogla da se takmiči u polufinalu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. protiv Poljske u martu.

Zbog sankcija, ekipa Valerija Karpina nije bila u akciji od poraza od Hrvatske sa 1-0 u kvalifikacionoj grupnoj fazi 14. novembra.

Rusija je počela rđavo, zaostajala nakon što je Alimardon Šukurov povezao pas Farhata Musabekova i poveo domaćine sa 1-0 pobedivši golmana Matveja Safonova u 24. minutu.

Šest minuta kasnije, međutim, Rusija je uzvratila kada je Aleksandar Sobolev realizovao penal i izjednačio rezultat 1-1.

U ostatku meča svaki tim se mučio da pronađe prodor, ali je Daniil Utkin odneo pobedu gostima golom izvan šesnaesterca u 89. minutu.

Reagujući na rezultat, Karpin je za Championat rekao da u taboru Rusije „nema kritičnog raspoloženja“. „Mnoge stvari nisu uspele. Kao što sam rekao pre utakmice, bilo je važno gledati na igrače na ovom nivou“, dodao je Karpin. „Bila je to recenzija. [Bilo je] mnogo novajlija. Neki su bili bolji [od drugih], neki gori. Igra je imala neke greške, [ali] ovo je razumljivo.”

Karpin je priznao da ni on ni Kirgistan nisu znali da li će njihov sastanak biti održan tek pre tri dana. Rusija bi trebalo da igra protiv Irana u prijateljskom meču u novembru, plus Bosna i Hercegovina u Sankt Peterburgu u obračunu koji ukrajinski fudbalski savez želi da spreči. Ispitujući dalje utakmice, Karpin je odgovorio: „Kažu da igramo. Ako ne kažu [to], nećemo igrati.“ Prema Šampionatu, legenda Rusije i Mančester junajteda Andrej Kančelskis odbio je da bude kritičan i ukazao na pozitivne stvari.

„[Mi] jedva smo pobedili Kirgistan? Pa, šta si hteo?“ upitao je Kančelskis.

„Sada su svi naučili da igraju fudbal. Mađarska je juče pobedila Nemačku sa 1:0. Dešava se. Glavno da smo pobedili. Pozitivne emocije su najvažnije. Teško ili ne, ovo je pobeda. Da je bilo nerešenog ili poraza, bilo bi drugačije.” „[Nema] sad mnogo šta da se kaže. Bravo za pobedu! Idemo dalje i čekamo dalje akcije FIFA i UEFA“, dodao je Kančelskis iste nedelje kada je Rusija isključena iz kvalifikacija za Evro 2024.