MOK: Svaki sport mora postaviti transrodna pravila

MOK: Svaki sport mora postaviti transrodna pravila

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbranio je stav da je na svakom međunarodnom sportskom telu da postavi svoja pravila za uključivanje transrodnih sportista, uprkos kritikama teniske velikane Martine Navratilove.

Navratilova, pokretač prava homoseksualaca, kritikovala je MOK ranije ove nedelje zbog, kako je rekla, nedostatka vođstva po pitanju uključivanja transrodnih sportista u sport.

Ovo pitanje je dovedeno u fokus odlukom upravnog tela FINA prošlog vikenda da zabrani sportiste koji su prošli bilo koji deo muškog puberteta iz elitnog ženskog takmičenja.

„Ovo je veoma podela, veoma teška situacija, veoma teška tema gde moramo da pokušamo da izbalansiramo pravičnost i inkluzivnost“, rekao je portparol MOK-a Mark Adams na virtuelnoj konferenciji za novinare u petak.

„Ali ono što nam je jasno jeste da svaki sport treba i zna najbolje kako da gleda ne samo na sport već i na njegove discipline, gde postoji razumna prednost.

MOK je prošle godine revidirao svoje smernice o uključivanju sa novim okvirom savetujući da sportisti ne bi trebalo da budu isključeni na osnovu „opažene“ nepravedne prednosti, ali je prepustio sportskim federacijama da odluče o pravilima.

Adams je rekao da će finalizacija ovih pravila potrajati.

„Ali ne možemo da iznesemo jedno pravilo. Jedno kratko pravilo koje odgovara svima. Mora da bude po sportu, pa čak i po disciplini“, rekao je on. „Tako da prihvatamo da će biti kritika, to je neizbežno, bojim se. Ali daćemo sve od sebe da uravnotežimo pravičnost i inkluzivnost.“

Navratilova je rekla da je postizanje ravnoteže između uključivanja i pravičnosti sve do pojedinačnih događaja izuzetno složeno i da je MOK prebacio odgovornost za to pitanje na ponekad slabo finansirane federacije.

„MOK je potpuno ispucao“, rekao je Navratilva, koji je osvojio ukupno 59 grend slem titula, za australijski list.

„Ono ‘O, ostavićemo to pojedinačnim federacijama’. Kako ove pojedinačne federacije unutar svoje zemlje mogu da naprave svoja različita pravila?“ rekla je.

„Oni moraju da urade istraživanje i implementaciju… i košta novac da to onda shvate, a to je nemoguće.

Dok je FINA angažovala vodeće naučnike u radnoj grupi koja je sastavila svoja pravila, zagovornici inkluzije transrodnih osoba tvrde da još uvek nije urađeno dovoljno studija o uticaju tranzicije na fizičke performanse.

LGBT grupa za prava Athlete Alli rekla je da su novi kriterijumi FINA-e „diskriminatorni“ i „štetni“, dok je transrodna biciklistkinja Veronika Ajvi tu politiku opisala kao „nenaučnu“.