MOK ostaje pri sankcijama Rusiji i Belorusiji

MOK ostaje pri sankcijama Rusiji i Belorusiji

Nedelju dana nakon što je izgledalo da otvara vrata Rusiji i Belorusiji da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da ostaje pri sankcijama uvedenim zemljama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

MOK je u utorak izdao saopštenje kao odgovor na komentare Stanislava Pozdnjakova, šefa Olimpijskog komiteta Rusije, ranije tog dana. On je sa svoje strane govorio nakon prošlonedeljne najave MOK-a da bi sportistima iz dve zemlje, kojima je zabranjeno da se takmiče u Evropi, moglo biti dozvoljeno da zarade mesta za Pariz 2024. kroz azijske kvalifikacione sisteme, preneo je Rojters.

„O sankcijama protiv ruske i beloruske države i vlada nije moguće pregovarati. One su jednoglasno potvrđene na nedavnom Olimpijskom samitu 9. decembra 2022.“, objavio je MOK na Tviteru.

Te sankcije uključuju nepozivanje vladinih zvaničnika iz Rusije ili Belorusije na međunarodne sportske događaje i neorganizovanje sportskih događaja u obe zemlje.

Prošle nedelje, međutim, MOK je saopštio da je Olimpijski savet Azije ponudio ruskim i beloruskim sportistima šansu da se takmiče u Aziji, što je izazvalo negodovanje Kijeva koji je pozvao na zabranu ruskih sportista zbog ruske invazije.

Pozdnjakov je na to odgovorio novinarima: „Svakako, postoji pokušaj Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli našim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Možda i na budućim Olimpijskim igrama, naravno, to u potpunosti pozdravljamo“, dodao je on. , upozoravajući na ono što je rekao da su „dodatni uslovi“ nametnuti ruskim sportistima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi dopuštanje Rusiji da se takmiči na Igrama 2024. bilo jednako pokazivanju da je „teror na neki način prihvatljiv“. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je u ponedeljak da MOK „promoviše nasilje, masovna ubistva, uništavanje“ i da bi rusko prisustvo na Igrama predstavljalo davanje zemlji „platforme za promovisanje genocida“.

MOK, koji je takođe u velikoj meri prepustio pitanje učešća na Olimpijskim igrama Rusije pojedinačnim sportskim federacijama, izdao je saopštenje u kojem se navodi da „najoštrije odbacuje ovu i druge klevetničke izjave. One ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju“.

Ukrajina se nada da će obezbediti široku međunarodnu podršku za zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, rekao je u utorak njen ministar sporta, dok su zvaničnici takođe govorili o mogućem bojkotu ako im bude dozvoljeno da se takmiče.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, mnoga sportska tela su suspendovala ruske timove ili sportiste u znak protesta, a MOK je preporučio da se događaji u Rusiji otkažu i da se ruski i beloruski sportisti takmiče pod neutralnom zastavom.

Olimpijski tim Rusije već se suočio sa ograničenjima nakon što je utvrđeno da je prekršio antidoping pravila, a takmičio se pod neutralnom zastavom na prošlogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

MOK želi da uključi ruske i beloruske sportiste kao neutralne 2024. godine, što bi značilo da se takmiče pod olimpijskom zastavom, ali još uvek nije jasno da li bi i kako mogli da se kvalifikuju.

Neki nacionalni olimpijski komiteti, uključujući olimpijskog teškaša Sjedinjenih Država, podržali su mogući povratak tih sportista pod neutralnom zastavom.

MOK je prošle nedelje rekao nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama da „nijedan sportista ne bi trebalo da bude sprečen da se takmiči samo zbog pasoša“.