Međunarodna gimnastička federacija zabranila je ruskim i beloruskim atletičarima takmičenja od ponedeljka

Međunarodna gimnastička federacija zabranila je ruskim i beloruskim atletičarima takmičenja od ponedeljka

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) saopštila je da od ponedeljka ruskim i beloruskim sportistima i zvaničnicima, uključujući sudije, nije dozvoljeno da učestvuju na FIG takmičenjima ili takmičenjima koje je odobrila FIG.

Odluka znači da je tim sportistima i zvaničnicima iz ta dva saveza zabranjeno da učestvuju na Svetskom prvenstvu u akrobatskoj gimnastici u Bakuu u Azerbejdžanu od 10. do 13. marta.

FIG je u subotu saopštila da ruske i beloruske nacionalne zastave neće biti istaknute, a himne dve zemlje neće biti puštane ni na jednom događaju koji je odobrila FIG.

Saopštenje od petka čini ovo korak dalje.

„FIG želi da istakne da su ove vanredne i hitne mere donete i donete s obzirom na gore navedene vanredne okolnosti“, navodi se u saopštenju FIG-a na sajtu organizacije.

One predstavljaju preventivne mere koje imaju za cilj očuvanje integriteta gimnastike, bezbednosti i integriteta članova i svih sportista i učesnika, kao i borbu protiv svih oblika nasilja i sportske nepravde“, navodi se u saopštenju.

„Ova mera ne utiče na državljane Rusije i Belorusije koji su članovi Izvršnog komiteta FIG ili tehničkih komiteta FIG kada deluju u svojstvu organa FIG“, navodi se u saopštenju.

„EK će nastaviti da pažljivo prati situaciju i može dalje da prilagodi ove izuzetne mere u skladu sa budućim razvojem događaja“, dodala je FIG.

Kompletan tekst odluke možete pročitati ovde:

https://www.gymnastics.sport/site/news/displaynews.php?idNews=3444