Lebron Džejms govorio o Britni Griner

Lebron Džejms govorio o Britni Griner

Lebron Džejms je bio primoran na brzi zaokret nakon što je upitao da li bi američka ženska košarkaška zvezda Britni Griner, koja je u pritvoru u Rusiji zbog optužbi za drogu, uopšte želela da se vrati u svoju domovinu.

U kratkom snimku objavljenom iz Džejmsovog tok šoua, četvorostruki NBA šampion je čuo kako razgovara o Grinerinom slučaju.

„Kako može da se oseća kao da joj Amerika čuva leđa? Osećao bih se kao: „Da li uopšte želim da se vratim u Ameriku?““, upitao je Džejms.

Komentari su bili očigledna kritika napora američke vlade da obezbedi oslobađanje Grinera, koji je u pritvoru u Rusiji od sredine februara.

Ali ove primedbe su uhvatili neki koji su optužili Džejmsa da ne poštuje SAD, ili čak sugerisali da bi Griner možda bilo bolje u ruskom zatvoru.

Zvezda LA Lejkersa odmah se oglasila na društvenim mrežama i izjavila da nije nameravao da vređa svoju domovinu.

„Moji komentari u vezi sa Britni Griner nisu potresli našu prelepu zemlju“, napisao je Džejms na Tviteru.

„Jednostavno sam rekao kako se verovatno oseća emocionalno zajedno sa toliko drugih emocija, misli, itd unutar tog kaveza u kojem je bila više od 100 dana! Kratka priča #BringHerHome.”

Griner (31) se smatra jednom od najvećih košarkašica svih vremena.

Ona je putovala u Rusiju da igra za UMMC Ekaterinburg tokom vansezone VNBA, nešto što je radila poslednjih nekoliko godina.

Ona je uhapšena na aerodromu Šeremetjevo nedaleko od Moskve nakon što je 17. februara stigla letom iz Njujorka, pretresom njenog prtljaga i otkrivanjem zabranjenih kartridža za vape sa hašišnim uljem.

Suđenje Griner je zvanično počelo ranije ovog meseca i ako bude osuđena mogla bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

Zvezda od 6 stopa 9 inča već se izjasnila o krivici na saslušanju prošle nedelje i rekla da su kertridži nenamerno spakovani u njenu torbu. Suđenje će joj se nastaviti u četvrtak u Gradskom sudu u Himkiju nedaleko od Moskve.

Američki zvaničnici su tvrdili da je hapšenje dvostrukog olimpijskog šampiona politički motivisano i da su Grinera klasifikovali kao „pogrešno pritvorenog”.

Kremlj je demantovao te tvrdnje, rekavši da nema nikakvu ulogu u pravnom procesu i da se Griner mora suočiti sa ruskim zakonom kao i svi drugi.

Bajdenova administracija je optužena da nije učinila više da obezbedi Grinerovo oslobađanje, a supruga košarkaške zvezde, Šerel Griner, otvoreno je kritikovala napore vlade.

Prošle nedelje je otkriveno da je Britni Griner napisala rukom pisano pismo Bajdenu, koje je predsednik pročitao i na njega odgovorio. Američki lider je takođe razgovarao sa Šerel Griner o slučaju njenog supružnika.

Čini se da je taj razgovor došao nakon što su snimljeni Džejmsovi komentari, a cela epizoda „Prodavnice“ bi trebalo da bude objavljena u petak.

Grinerin trener u njenom američkom timu Feniks Merkjuri, Vanesa Najgard, tvrdi da bi, da je Džejms bio zatočen u Rusiji, vlasti bile mnogo aktivnije u pokušaju da pomognu.

„Da je to bio Lebron, bio bi kod kuće, zar ne?“ Najgard je rekla, pre nego što je rekao da je situacija „izjava o vrednosti žena… o vrednosti crne osobe“.

„To je izjava o vrednosti gej osobe. Sve te stvari. Znamo to, i to je ono što boli malo više“, dodala je Najgard.