Kako funkcioniše F1 Sprint

Kako funkcioniše F1 Sprint

Format F1 Sprint se vraća drugu godinu 2022. – ali postoji nekoliko podešavanja, uključujući novi sistem bodova i nekoliko novih lokacija na stazi. Evo šta možete da očekujete na jednom mestu, od petka do kvalifikacija do glavnog događaja – Gran prija – u nedelju popodne.

Nakon pregleda tri Sprint događaja prošle godine, FIA je saopštila da je odlučeno da se zadrži isti broj za 2022. s obzirom na pritiske na timove uvođenjem velikih promena u aerodinamička pravila.

Međutim, došlo je do promene mesta na kojima će se održati Sprint, a Imola i Red Bull Ring su dobili priliku da vode format.

Velika nagrada Sao Paula dobija drugu pomoć u F1 Sprintu, nakon što je Interlagos bio domaćin zapanjujućoj povratničkoj vožnji Luisa Hamiltona u kojoj je sedmostruki svetski šampion osvojio 15 mesta u samo 24 kruga.

Kao što je bio slučaj prošle godine, F1 Sprint će biti trka na 100 km bez obaveznih zaustavljanja u boksu i vozača koji se trkaju ravno do kockaste zastave.

Međutim, ove godine će biti mnogo više u igri, s tim da se bodovi dodeljuju osam najboljih vozača (ranije su to bila prva tri).

Vozač koji osvoji P1 sada će dobiti unosnijih osam poena, umesto tri, sa kliznom skalom nadole na jedan poen za osmo mesto. Ovi bodovi će važiti i za vozačko i za konstruktorsko prvenstvo.

Završni redosled F1 Sprinta nastaviće da definiše mrežu za nedeljni događaj – Grand Prik, gde tradicionalni format ostaje nepromenjen.

Pobednik Sprinta će dobiti osam bodova za razliku od tri boda kao prošle godine.

Prošle godine, vozaču koji je pobedio u Sprintu dodeljena je čast pol pozicije.

Međutim, ove godine vozaču koji postigne najbrže vreme u kvalifikacijama – koje se vikendom Sprint održava u petak – biće dodeljeno priznanje.

Vozač koji u petak zauzme pol poziciju startovaće sprint na prvoj poziciji. Vozač koji pobedi u Sprintu startovaće sa P1 na nedeljnoj Velikoj nagradi.

Timovi će imati manje vremena da fino podese svoje automobile tokom Sprint vikenda

Biće samo dva treninga tokom Sprint vikenda, što će timovima dati manje vremena da fino podese svoje mašine za kvalifikacije i trku.

Prvi će se održati u petak uoči kvalifikacija, a drugi će biti pre Sprinta u subotu.