Fjuri se ruga Usiku nakon što je zadržao WBC titulu

Fjuri se ruga Usiku nakon što je zadržao WBC titulu

LONDON – Britanac Tajson Fjuri odbio je izazov protiv rivala svetskog šampiona u teškoj kategoriji Ukrajinca Oleksandra Usika nakon što je zadržao WBC titulu uz divlju pauzu u 10. rundi sunarodnika Dereka Čisore u subotu.

Fjurijeva jednostrana pobeda pred 60.000 navijača koji su punili stadion Totenhem Hotspur u severnom Londonu u prohladnoj decembarskoj noći dovršila je trilogiju nad hrabrim, ali nadmašnim protivnikom.

‘Ciganski kralj’ je pretio ‘pokoljem’ u ringu i on je dominirao od uvodnog zvona, sa Čisorom u više navrata na konopcu i primao neke kaznene udarce od svog višeg i težeg protivnika, prenosi Rojters.

Fjuri je slobodno iskočio u udarcima u drugoj rundi, dok je Čisora bio nestabilan na nogama u trećoj kada su oba borca slučajno pala na platno.

„Totalna dominacija,“ rekao je bivši WBA šampion Dejvid Hej, komentarišući pored ringa za BT Sport posle šest rundi udaranja.

Čisorino desno oko počelo je da se zatvara od sedme, a izazivač je privukao pažnju u svoj ugao na kraju narednih rundi dok je borba postala trka između prekida i nokauta.

Čisorin dugogodišnji trener Don Čarls, međutim, nije nameravao da ubaci peškir i trebalo je da uskoči sudija Viktor Laflin — Škot je konačno zamahnuo sa 10 sekundi do kraja u 10. od 12 zakazanih rundi.

Fjuri (34) je doveo svoj neporaženi profesionalni rekord na 33 pobede i remi pošto je Čisora (38) pretrpeo četvrti poraz u poslednjih pet borbi i 13. u 46 mečeva u karijeri.

Šampion je takođe udobno pobedio Čisoru u njihovim prethodnim susretima u Londonu 2014. i 2011. godine, a subota je zaista bila puna pred mnogo veću potencijalnu borbu sledeće godine, verovatno u Saudijskoj Arabiji.

„Gde je Oleksandr Usik, zec?“, urlao je Fjuri na gomilu.

Britanac se zatim suočio sa Ukrajincem, šampionom WBA, IBF, WBO i IBO koji je posmatrao sa ringa i koga je publika izviždala kada se njegovo lice pojavilo na velikom ekranu.

„Hej zeko, ti si sledeći“, vrisnuo je Fjuri.

„Ja i ti… Otpisaću te. Već sam uradio jednog Ukrajinca (Vladimira) Klička i uradiću i tebe. Ružni mali čoveče. Hajdemo.“

Usik se osmehnuo, ne govoreći ništa u odgovoru.

Rat reči je bio u oštroj suprotnosti sa Fjurijevim poštovanjem prema njegovom pretučenom prijatelju, par koji je dodirivao rukavice na kraju osme nakon još jedne runde u modricama sa Čisorom ponovo na konopcima i udaranim po volji.

Trebalo mi je nekoliko rundi, rekao je Fjuri, čija je poslednja borba bila prekid u šestoj rundi sunarodnika Dilijana Vajta na Vembliju u aprilu. Tada je najavio da će se povući, ali nije mogao dugo da ostane.

„Večeras sam se osećao dobro, imao sam udarac i nekoliko dobrih udaraca. Ne oduzimam ništa od Del Boja ‘Var’ Chisora. On je apsolutni ratnik i bila mi je privilegija boriti se tri puta sa njim,“ rekao je on.

„Imali smo tri epske borbe i kakav težak čovek. Pogađao sam ga udarcima koji bi izbacili bilo koga drugog i on se suprotstavio svakom od njih.“

Čisora se zahvalio sudiji što je preuzeo stvari u svoje ruke. „Kao borac ne želite da stanete“, rekao je on.