Prva presuda za rasističko zlostavljanje na stadionima u Španiji: Navijači Valensije osuđeni

Prva presuda za rasističko zlostavljanje na stadionima u Španiji: Navijači Valensije osuđeni

Trojica navijača Valensije osuđena su na osam meseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Real Madrida, Vinisijusu mlađem. Ova presuda predstavlja prvu kaznu za rasističko zlostavljanje na fudbalskim stadionima u Španiji.

Incident se dogodio na stadionu Mestalja u maju prošle godine, kada je Vinisijus bio meta rasnih uvreda. Optuženi su tokom saslušanja pročitali pismo izvinjenja Vinisijusu, LaLigi i Real Madridu. Pored zatvorske kazne, koja će verovatno biti uslovna zbog španskog zakona koji retko zahteva zatvorsku kaznu za nenasilne zločine ispod dve godine, osuđenima je zabranjen ulazak na fudbalske stadione na dve godine.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pozdravila je ovu presudu. Predsednik FIFA, Đani Infantino, izjavio je: „Drago mi je što vidim snažnu akciju i kaznu koju su španske vlasti izrekle u vezi sa rasističkim ponašanjem protiv Vinisijusa. To je pozitivan korak“. Infantino je takođe naglasio da rasističko ponašanje više ne sme biti tolerisano na fudbalskim utakmicama.

Predsednik LaLige, Havijer Tebas, izrazio je zadovoljstvo presudom, navodeći da se time „popravlja šteta koju je pretrpeo Vinisijus Jr. i šalje jasna poruka ljudima koji idu na fudbalski stadion da zlostavljaju da će ih LaLiga identifikovati i prijaviti, te da će snositi kaznene posledice za svoje ponašanje“.

Ova presuda dolazi nakon višemesečnih apela Vinisijusa za akciju protiv rasizma. LaLiga je u poslednje dve sezone španskim tužiocima prijavila 16 incidenata rasističkog zlostavljanja usmerenih protiv Vinisijusa. Ovaj slučaj je takođe izazvao široku podršku brazilskom napadaču i doveo do niza lokalnih i međunarodnih kampanja protiv rasizma, uključujući stvaranje FIFA-inog komiteta za borbu protiv rasizma, sastavljenog od igrača.