F1: Ferari predstavio formulu za 2023.

F1: Ferari predstavio formulu za 2023.

Ferari drži tempo u pripremi F1 sezone 2023. predstavljanjem svog najnovijeg izazivača, SF-23, tokom specijalne prezentacije za Dan zaljubljenih u sedištu tima u Maranelu.

Nakon predstavljanja od strane Meklarena i Aston Martina, došao je red na Ferari da pokaže svoju kreaciju za 2023. godine, kojom još jednom dominira karakteristična Fereri crvena boja.

Ferarijev novi automobil je prvobitno nosio broj projekta ‘675’, pre nego što je dobio svoj zvanični naziv SF-23, koji nastavlja konvenciju imenovanja koju je kompanija uvela 2015.

Prisutan da nadgleda događaj lansiranja bio je novi direktor tima Frederik Vaser, koji je stigao u Ferari iz Alfa Romea tokom zime – počevši sa radom početkom januara – kao zamena za Matiju Binota.

Sa novom sezonom na horizontu, Vaseur će raditi na rešavanju problema koji su okončali Ferarijeve nade da će pobediti rivala Red Bul do titule 2022. godine, uz nepouzdanost, strateške greške i greške vozača koji su doprineli njihovom padu.

Iako postoji promena na vrhu tima, Ferarijev vozački par Šarl Leklerk i Karlos Sainz nastaviće zajedno treću sezonu, a Leklerk je nedavno prokomentarisao da se oseća „zrelije“ posle njegovih i nedavnih neuspeha tima.

Vaser je takođe podelio pozitivnu perspektivu nakon prvih nekoliko nedelja u Ferariju, objašnjavajući da od onoga što je video do tog trenutka, Skuderija ima „sve“ što im je potrebno za pobedu.

Iznoseći svoja razmišljanja o predsezoni tokom Ferarijevog predstavljanja, Vaser je rekao: „Uvek je emotivno za tim da se predstavi. Moj doprinos je veoma mali u ovom slučaju, ali savršeno mogu da osetim posao koji je obavljen na automobilu.Ć

„Sada počinje sledeća etapa projekata, automobil prelazi u ruke iz razvojnog u trkački timu. Sjajan je osećaj; kada se vratite na stazu, to je kao kada ste u školi.“

„Osećam da su svi veoma ponosni na obavljeni posao i ovaj osećaj je veoma važan za motivaciju svih i za sezonu. Biće to prilično duga sezona, ali motivacija postoji i ključna je za učinak. „

Ferari je poslednji put osvojio svetsku titulu u Formuli 1 još 2008. godine, kada su osvojili konstruktorsku krunu, dok je njihov poslednji šampionski šampionat za vozače osvojio Kimi Raikonen tokom prethodne sezone.

Tim trenutno sprovodi „razgibavanje“ auta SF-23 u Fioranu, pre nego što se spakuju i krenu u Bahrein na predsezonsko testiranje od 23. do 25. februara, a prva runda će biti održana nedelju dana kasnije.