Evropski fudbalski klubovi obnovili ugovor sa UEFA-om

Evropski fudbalski klubovi obnovili ugovor sa UEFA-om

Sa milijardama novca za raspodelu iz obnovljene Lige šampiona sledeće godine, UEFA planira da plati više na osnovu zasluga i podeli više među timovima širom Evrope koji se ne kvalifikuju, prenosi AP.

Formula koja je objavljena u sredu za raspodelu novca stotinama klubova trebalo bi da smanji zagarantovanu gotovinu koja se trenutno isplaćuje bogatim klubovima sa poznatom prošlošću.

UEFA i uticajna asocijacija evropskih klubova potpisale su obnovljeni radni sporazum do 2030.

Sporazum koji je na snazi od 2008. ima za cilj da obezbedi stabilnost u evropskom fudbalu, iako nije sprečio 12 članica ECA da pokušaju da pokrenu Super ligu 2021. Taj projekat je zapravo pokušao da zameni Ligu šampiona u zgrabi za više novca i kontrole ali nije uspeo u roku od 48 sati.

Liga šampiona se rekonstruiše sledeće godine sa 36 timova umesto 32, od kojih svaki garantuje osam utakmica, a ukupni komercijalni prihod od 4,4 milijarde evra (4,72 milijarde dolara) koji je u sredu predvidela UEFA za svoja muška klupska takmičenja.

To je povećanje od oko 18 odsto u odnosu na ukupni ovosezonski prihod od više od 3,73 milijarde evra (4 milijarde dolara) kombinovanog bruto prihoda za Ligu šampiona, Ligu Evrope — koja takođe ima 36 timova — i trećeligaš Ligu evropskih konferencija.

Međutim, to je ispod raspona od „4,6 do 4,8″ milijardi evra koji je predložila UEFA pre samo četiri meseca nakon što je prvi talas ugovora o emitovanju za sezonu 2024-27 imao dobre rezultate u Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

UEFA i ECA su se dugo suočavale sa kritikama zbog toga što su naizgled usmeravale previše novca za nagrade elitnim klubovima i pomagale da se proširi jaz u bogatstvu u evropskom fudbalu.

U želji da preokrene taj trend u sredu, UEFA je saopštila da će više od trenutne procene bruto prihoda — 7 odsto umesto 4 odsto — biti isplaćeno klubovima koji se ne kvalifikuju za evropska takmičenja.

Centralni element ovog sporazuma je zajednički prioritet za negovanje evropskog klupskog fudbala na svim nivoima“, saopštila je UEFA.

Grupa Evropske lige saopštila je da će ovim klubovima podeliti 308 miliona evra (330 miliona dolara) umesto sadašnjih 175 miliona evra (188 miliona dolara).

„(Ovo) će pomoći svim klubovima širom Evrope da sačuvaju svoju konkurentnost na terenu i van njega, dok će nastaviti da ulažu u razvoj mladih i talenata“, saopštila je grupa od 33 lige.

UEFA će takođe isplatiti veći deo nagradnog fonda Lige šampiona u jednakim honorarima svim klubovima koji se kvalifikuju — sa 25% ulog ove godine na 27,5% sledeće sezone. Trenutno, sva 32 tima dobijaju najmanje 15,64 miliona evra (16,8 miliona dolara) za igranje u grupnoj fazi.

Udeo nagradnog pota koji se dodeljuje bonusima za učinak — pobedama i nerešenim rezultatom u prvoj fazi, zatim eskalirajućim iznosima za napredovanje kroz svaku nokaut rundu — raste na 37,5% sa trenutnih 30%.

U poslednjoj rundi isplate klupskih nagrada koje je objavila UEFA, za sezonu 2021-22, pobednik Lige šampiona Real Madrid zauzeo je prvo mesto na tabeli sa 133,7 miliona evra (143,4 miliona dolara).

Radni sporazum ECA sa UEFA-om takođe je prepoznaje kao jedinog zvaničnog predstavnika klubova u Evropi. Ona se suočava sa izazovom grupe Unije evropskih klubova koja ima za cilj da da jači glas niže rangiranim članovima.

„Želim da budem jasan“, rekao je predsednik ECA Naser al Kelaifi, predsednik Pari Sen Žermena, u sredu svojim članovima kojima se u Berlinu pridružio predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, „kao klubovi imamo obaveze prema našem (UEFA sporazumu). Svi ih moramo poštovati.”

Lideri Superlige Barselona, Real Madrid i Juventus i dalje su prognani iz ECA uoči neminovne konačne presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu o njihovom osporavanju kontrole UEFA u evropskom fudbalu.