Evropske lige zabrinute zbog FIFA-ine promene u formatima turnira

Evropske lige zabrinute zbog FIFA-ine promene u formatima turnira

Evropske lige zabrinute su zbog odluka FIFA da uvede novo klupsko prvenstvo sa 32 tima i da produži Svetsko prvenstvo 2026. na 104 utakmice, navodi se u saopštenju u sredu, piše Rojters.

Uoči svog Kongresa u Kigaliju u Ruandi, FIFA je u utorak saopštila da će 48 timova igrati na sledećem Svetskom prvenstvu i da će na Svetskom klupskom prvenstvu biti 32 tima koji će se igrati svake četiri godine od juna 2025.

„Evropske lige su zabrinute zbog jučerašnjih najava Saveta FIFA“, saopštio je savez koji predstavlja više od 1.000 klubova u 37 profesionalnih liga u Evropi.

„Sve ove odluke FIFA je donela na jednostrani način i bez ikakvog procesa konsultacija sa mnogim fudbalskim akterima i ligama. Nažalost, to je postalo navika poslednjih godina.“

Evropske lige su dodale da sarađuju sa Forumom svetskih liga kako bi odlučile o daljim koracima koje treba preduzeti kao odgovor na odluke FIFA.

Španska La Liga saopštila je u sredu da je FIFA pokazala „potpuno zanemarivanje“ važnosti nacionalnih takmičenja i da svetsko vladajuće telo „nastavlja sa zloupotrebom u donošenju jednostranih odluka u vezi sa fudbalskim kalendarom“.

Rojters se obratio FIFA za komentar.