Nemački olimpijski komitet podržava zabranu ruskih i beloruskih sportista

Nemački olimpijski komitet podržava zabranu ruskih i beloruskih sportista

Nemački olimpijski komitet (DOSB) saopštio je u petak da se zalaže za zadržavanje zabrane ruskih i beloruskih sportista, ali se protivi bilo kakvim planovima da se bojkotuju Olimpijske igre u Parizu 2024. zbog njihovog učešća, objavio je Rojters.

Ukrajina je predvodila poziv da se sportistima iz Rusije i njenog bliskog saveznika Belorusije zabrani učešće na Igarama u Parizu sledeće godine, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u januaru rekao da je otvoren da ih uključi kao neutralne.

Ukrajina je takođe zapretila bojkotom ako im se dozvoli da se tamo takmiče. Konačna odluka još nije doneta.

„Ostajemo za zabranu međunarodnih takmičenja ruskim i beloruskim sportistima i sportskim administratorima“, navodi se u saopštenju DOSB.

„Rusija i Belorusija ne smeju dobiti priliku da zloupotrebe učešće i uspehe svojih sportista na međunarodnim takmičenjima u svrhe ratne propagande.

Sportisti iz Rusije i njenog suseda Belorusije, koji su pomogli invaziju Moskve na Ukrajinu pre godinu dana, od tada su zabranjeni na mnogim međunarodnim takmičenjima.

MOK je prošle godine izdao sankcije Rusiji i Belorusiji, ali sada ne želi da u potpunosti isključi njihove sportiste sa Olimpijade iz straha od povratka na bojkot iz doba hladnog rata.

Oni su u januaru postavili put za takmičare iz Rusije i Belorusije da kroz azijske kvalifikacije osvoje olimpijska mesta i da se sledeće godine takmiče kao neutralni sportisti u Parizu.

Smatra se da neutralni sportisti ne predstavljaju svoje nacije i njihovi uspesi nisu praćeni vijorenjem zastava ili sviranjem himni.

Neke federacije su od tada ponovo primile Ruse i Beloruse na takmičenja, ali postoji značajno protivljenje planovima MOK-a.

Nemačka mačevalačka federacija otkazala je u četvrtak Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene nakon što je globalno upravno telo (FIE) poništilo zabranu za sportiste iz Rusije i Belorusije.

Nekih 11 zemalja takođe bojkotuje prvenstvo u boksu za žene u Nju Delhiju ove nedelje u znak protesta zbog prisustva ruskih i beloruskih bokserica među oko 300 učesnika iz 65 zemalja.

„Nezavisno od odluke MOK-a i međunarodnih sportskih federacija u vezi sa readmisijom ruskih i beloruskih sportista i sportskih administratora, odbacujemo svaki bojkot međunarodnih takmičenja, posebno Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.“, navodi DOSB.