Irska ragbi fudbalska unija blokira trans ragbi igrače

Irska ragbi fudbalska unija blokira trans ragbi igrače

Irska fudbalska unija u ragbiju (IRFU), upravno telo za međunarodni ragbi tim broj jedan u svetu, kaže da će promeniti politiku rodnog učešća kako bi se zabranilo transrodnim ženama da igraju zajedno sa odraslim igračicama kako bi se „osigurala fer konkurencija i bezbednost takmičara. ”

„[Mi smo] u obavezi da preduzmemo pristup iz predostrožnosti u pogledu igranja i treninga u kontakt ragbiju, pristup koji treba primeniti kako bi se obezbedila fer konkurencija i bezbednost takmičara“, saopštio je IRFU.

Uvedene promene prate slične mere koje sprovodi engleski RFU i druga takva upravna tela širom sveta, a prema IRFU dolazi nakon pregleda medicinskih i naučnih dokaza.

Nova pravila će formalizovati uslove koji znače da će ženski ragbi u Irskoj biti ograničen na igrače čiji je pol pri rođenju zabeležen kao ženski.

Ovaj potez dolazi usred studija koje su recenzirale kolege koje ističu razlike između nekoga čiji je pol pri rođenju zabeležen kao muški u poređenju sa onima čiji je pol dodeljen kao ženski, i navodi da telesne promene u fizičkom stanju osobe dok doživljavaju muški pubertet ostaju čak i nakon terapije supresije testosterona. .

U međuvremenu, igrači čije je rođenje zabeleženo kao žensko mogu i dalje igrati u muškoj kategoriji pod uslovom da daju pismenu saglasnost i da se uradi studija o proceni rizika.

Međutim, kritičari rodno zasnovanih ograničenja koja se nameću sportu tvrde da nova pravila utiču na samo dva registrovana ragbista u celoj Irskoj.

Irska mreža za transrodnu ravnopravnost, grupa čiji je cilj da zaštiti prava transrodnih osoba u Irskoj, izjavila je nedavno da bi bili „veoma razočarani“ ako bi IRFU uveo zabranu transrodnim ženama da se bave ovim sportom.

Ali dok grupe za ravnopravnost vide pitanje kao pitanje učešća, IRFU i druga takva upravljačka tela se ne slažu i navode da je to pitanje zdravlja i bezbednosti.

„IRFU je posvećen inkluzivnosti i radio je sa igračima i drugim grupama u LGBT+ zajednici kako bi objasnio da je ova promena zasnovana isključivo na novim istraživanjima vezanim za bezbednost“, rekla je Anne Marie Hughes iz Spirit of Rugbi, inicijative IRFU osmišljene da promovišu sport.

„Ovo je posebno osetljiva oblast i važno je da se ukaže poštovanje prema svim članovima naše ragbi porodice i široj zajednici. ”