Radna grupa: Dokazi ‘kulturne promene’ u ruskoj atletici

Radna grupa: Dokazi ‘kulturne promene’ u ruskoj atletici

Svetska atletika saopštila je u sredu da postoje dokazi da se u ruskoj atletici dešavaju „kulturne promene“, sedam godina nakon što je globalno rukovodeće telo ovog sporta suspendovalo sportiste RUSAF-a nakon otkrića rasprostranjenog dopinga i prikrivanja koje je sponzorisala država, prenosi Rojters.

Radna grupa Svetske atletike koja nadgleda vraćanje Rusije na posao očekuje da će do marta 2023. godine biti u poziciji da donese konačnu preporuku o statusu Ruske atletske federacije, rekao je predsednik radne grupe Rune Andersen.

Ponovno uspostavljanje ne bi uticalo na tekuće sankcije Svetske atletike ruskim sportistima koje su uvedene kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

„Trenutni rukovodni tim RUSAF-a ugradio je novu kulturu dobrog upravljanja i nulte tolerancije na doping u celoj organizaciji“, rekao je Andersen na konferenciji za novinare posle sastanka Svetskog atletskog saveta u Rimu.

„Takođe je preduzela konkretne korake za širenje te kulture po regionima.

RUSADA, ruska antidoping agencija, takođe izgleda da „efikasno radi na operativnom nivou, uključujući i testiranje ruskih sportista“, dodao je on.

Andersen je rekao da radna grupa želi da se sastane sa rukovodstvom RUSAF-a sledećeg meseca.

„RUSADA je dobila više uzbunjivačkih izveštaja o atletici nego o bilo kom drugom sportu. Ove tačke se mogu posmatrati kao dokaz da kulturna promena počinje da pušta korene u ruskoj atletici“, rekao je on.

„Da li se ta kulturna promena može održati dugoročno, ostaje da se vidi.

Čak i ako njihova federacija bude obnovljena, ruski takmičari će se suočiti sa još jednom preprekom za povratak, nakon što je Svetska atletika zabranila njihove sportiste kao odgovor na rat u Ukrajini.

Upitan šta bi bilo potrebno Rusiji da se vrati na posao u tom pogledu, predsednik Svetske atletike Seb Kou je odgovorio: „Ovo je prilično jednostavno. Bežite iz Ukrajine“.