Da li bi Svetsko prvenstvo moglo biti oproštaj za Gereta Bejla

Da li bi Svetsko prvenstvo moglo biti oproštaj za Gereta Bejla

DOHA, Katar – S obzirom da je Vels na ivici eliminacije na Svetskom prvenstvu, Geret Bejl je odbacio pitanje da li bi utakmica protiv Engleske u utorak mogla da bude poslednja za njegovu zemlju, prenosi AP.

„Ne“, bio je njegov odgovor od jedne reči. Odlučio je da ne iznosi detalje.

Dok nad Bejlovom dugoročnom budućnošću vise pitanja, Velsova zabrinutost je neposrednija.

Ako Vels ne uspe da pobedi Englesku u poslednjoj utakmici Grupe B, ispada iz Svetskog prvenstva. Ali čak ni pobeda možda neće biti dovoljna da obezbedi kvalifikacije u nokaut fazu.

„Razočarani smo rezultatima i predstavom“, rekao je Bejl u ponedeljak. „Ali to je fudbal, nije lako, to je Svetsko prvenstvo. Ne moramo nikoga da pokrećemo – samo treba da nastavimo vredno da radimo i nadamo se da će se stvari preokrenuti za nas.”

Remi 1-1 sa Sjedinjenim Državama u uvodnoj utakmici Velsa, kada je Bejl postigao penal za izjednačenje, bio je dovoljno solidan početak.

Ali poraz od Irana rezultatom 2:0 doveo je Vels u opasnost od eliminacije na Svetskom prvenstvu.

Stoga je razumljivo da Bejl nije imao mnogo interesa da se upusti u diskusiju o svojoj legendarnoj karijeri i onome što je ostalo za njegove igračke dane.

Pitali su ga kako bi se pobeda protiv Engleske i ulazak u osminu finala rangirali u odnosu na njegovih pet trofeja u Ligi šampiona sa Real Madridom.

„Javiću vam ako se to dogodi“, rekao je kratko.

Sa 33 godine, Bejlu ne treba da se govori da bi ovakve prilike mogle biti gotove za njega kada se završi avantura na Svetskom prvenstvu u Velsu.

Nakon što je svoju zemlju vodio do polufinala Eura 2016. i do nokaut faze Eura 2020., prekinuo je 64-godišnje čekanje Velsa da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo. Ali njegov uticaj opada, kao što je očigledno u uvodnim dvema utakmicama Velsa.

U međuvremenu, drugi ključni igrači Arona Remzija i Džoa Alena takođe su prošli svoj vrhunac. Sa nedostatkom očiglednih zamena koje dolaze, kvalifikacije za još jedan veliki turnir možda neće biti na vidiku uskoro.

Bejl se takođe oprostio od elitnog evropskog fudbala – pridruživši se MLS timu Los Anđelesa na leto.

Ukratko, njegove prilike da igra pred globalnom publikom mogle bi biti retke izvan Katara.

Ali ne bi bilo mudro otpisati igrača koji je napravio karijeru u stvaranju trenutaka koji menjaju igru u najvećim prilikama.

To je činjenica koju je selektor Engleske Geret Sautgejt primetio kada je zamoljen da oda počast jednom od velikana britanskog fudbala. Po njegovom mišljenju, Bejl predstavlja veoma živu pretnju.

„Imao je fantastičnu – ili ima fantastičnu karijeru“, rekao je. „Očigledno je da je njegova klupska karijera i ono što je osvojio sa Real Madridom fenomenalni. Znamo da je sposoban za te pojedinačne trenutke sjaja u kaznenom prostoru i sa distance. Slobodni udarci su, naravno, velika snaga.”

Možda se nijedan tim na Svetskom prvenstvu više ne oslanja na jednog igrača kao što je Vels sa Bejlom.

Ne Portugal sa Kristijanom Ronaldom – ili Argentina sa Lionelom Mesijem.

„Radim isto kao i uvek. Ponekad uspe, ponekad ne“, rekao je Bejl. „Ponekad imam dobru igru, ponekad ne. To je fudbal, teško je uvek igrati dobro.

„Daću sve, kao i uvek za svoju zemlju. Pokušaću samo da budem primer i nadam se da je to dovoljno za dan. To je sve što mogu da uradim.”