Brazil osuđuje „rasističke napade“ na Vinisijusa mlađeg u Španiji

Brazil osuđuje „rasističke napade“ na Vinisijusa mlađeg u Španiji

Brazil je u ponedeljak osudio „rasističke napade” koje je brazilski fudbaler Vinisijus Mlađi više puta pretrpeo u Španiji i pozvao špansku vladu i sportske vlasti da kazne umešane, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, piše Rojters.

Ministarstvo je pozvalo španskog ambasadora u ponedeljak da objasni situaciju posle najnovijeg incidenta u nedelju kada su izbačene rasističke uvrede na račun najboljeg strelca Real Madrida.

„Uzimajući u obzir ozbiljnost činjenica i pojavu još jedne nedopustive epizode, brazilska vlada duboko žali što do sada nisu preduzete efikasne mere za sprečavanje i izbegavanje ponavljanja ovih akata rasizma“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je od ambasadora Mar Fernandesa Palasiosa zatraženo da obavesti o incidentu koji je naterao predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da pozove FIFA i LaLigu da deluju kako bi zaustavili rasizam na fudbalskim stadionima.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama i koje je proveravao Rojters vide se stotine navijača Valensije kako pevaju „Vinisije je majmun“ dok je autobus Real Madrida stigao na stadion u Valensiji pre nedeljnog meča.

Utakmica je prekinuta na 10 minuta nakon što je 22-godišnji napadač, drugi strelac Real Madrida u svim takmičenjima ove sezone sa 23, istakli navijači koji su ga bacili na rasističke komentare. Vinisijus Jr je isključen zbog svoje reakcije tokom incidenta.

Zamenica brazilskog ministra spoljnih poslova Marija Laura da Roša rekla je da je zapanjena ponovljenim rasističkim napadima na igrača.

„Vinicijus mlađi je dobio crveni karton jer nije izdržao sve to. Crveni karton je trebalo dati rasizmu“, rekla je ona na seminaru o odnosima Brazila prema afričkim nacijama.

Ikona Hrista Iskupitelja u Rio de Žaneiru ugašena je u ponedeljak uveče u znak solidarnosti za napadača Real Madrida.

Nadbiskupsko svetilište koje upravlja spomenikom saopštilo je na Instagramu da je osvetljenje ugašeno „kao simbol kolektivne borbe protiv rasizma i u znak solidarnosti sa igračem i svima onima koji pate od predrasuda širom sveta“.