Bivši zamenik ruskog premijera ponovo je izabran za predsednika FIDE šahovskog autoriteta

Bivši zamenik ruskog premijera ponovo je izabran za predsednika FIDE šahovskog autoriteta

Arkadij Dvorkovič je pobedio ukrajinskog rivala da bi nastavio u svojoj ulozi

Bivši zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič služiće drugi mandat na mestu predsednika Međunarodne šahovske federacije (FIDE) nakon što je u nedelju ponovo izabran i ispratio ukrajinskog protivnika.

Dvorkovič je dobio 157 glasova za i 16 protiv na generalnoj skupštini FIDE održanoj u indijskom gradu Čenaju, što je potvrdilo vodeće međunarodno upravno telo šaha.

Zamenik ruskog premijera od 2012. do 2018. godine, Dvorkovič je pobedio Ukrajinca Andrija Barišpoletsa pošto je indijski velemajstor u šahu i petostruki svetski šampion Višvanatan Anand izabran za njegovog zamenika predsednika.

Reagujući na tu vest, Kremlj je pozdravio pobedu Dvorkoviča uz napomenu da je izbor na čelo FIDE „veoma važno“.

„To je globalni događaj i naravno da smo navijali za Dvorkoviča, ruskog državljanina“, otkrio je portparol Dmitrij Peskov za R-Sport.

„Nažalost, politika prožima sve aspekte vezane za sport i kulturu, što je za nas veoma, veoma nepoželjno i neprihvatljivo.

„Ali to ne znači da ne treba da se borimo“, dodaje se, a Barišpolets je kritikovao Dvorkoviča zbog njegove prošlosti kao visokog ruskog zvaničnika usred vojnog sukoba između njihove dve zemlje.

Zamenik ruske Državne dume Dmitrij Sviščev čestitao je Dvorkoviču što je postigao „veliku čast“ da bude ponovo izabran za novi mandat, ali je istakao da ima „povećanu odgovornost“ s obzirom na trenutnu globalnu klimu.

Sviščev je takođe sugerisao da Dvorkovič treba da se „distancira od politike i da je ukloni iz svetskog šaha“, a da pritom ne zaboravi „koju zemlju predstavlja“.

Ovo je znak kontroverze u kojoj je Dvorkovič morao da podnese ostavku na mesto predsednika Fondacije Skolkovo ranije ove godine zbog toga što je govorio protiv vojne operacije u Ukrajini.

„Ratovi su najgore stvari sa kojima se može suočiti u životu…, uključujući i ovaj rat“, rekao je Dvorkovič majci Džonsu i dodao: „Moje misli su sa ukrajinskim civilima“.

Visoki poslanik, Andrej Turčak, optužio je Dvorkoviča za „nacionalnu izdaju” zbog njegovih reči, a šef FIDE je tada povukao rekavši da je „iskreno ponosan na hrabrost naših (ruskih) vojnika” tvrdeći da je Rusija postala meta „oštre i besmislene sankcije”.

Iz sportske perspektive, sa Rusima prinuđenim da se takmiče pod neutralnim statusom u šahu, Sviščev je dalje naglasio da je „neophodno ukloniti nezakonite sankcije ruskim igračima i vratiti [rusku] zastavu i himnu [takmičenjima] na kraju takmičenja. godine“, sada kada je Dvorkovič ponovo izabran.

Šah treba da bude van politike“, naveo je i Sviščev.

Sada kada je dobio još četiri godine na čelu, Dvorkovič će sada biti zadužen da nadgleda kako se njegov sunarodnik i velemajstor Sergej Karjakin ponovo uvodi u sport.

FIDE je zabranila Kajakina na šest meseci zbog njegovih proruskih komentara na društvenim mrežama krajem marta, ali Dvorkovič je insistirao da on „nije insistirao na bilo kakvoj odluci“ po tom pitanju.

„Ali činjenica da smo to preusmerili na Etičku komisiju znači da smo osetili da nešto nije u redu“, istakao je Dvorkovič.

„Recimo to ovako. To ne znači da smo protiv prava na slobodu govora. Imamo to i na globalnom nivou i u svakom društvu… u većini društava, rekao bih.

„Ali postoje neke granice koje postavlja sloboda drugih ljudi. Samo sam mislio da bi Sergej mogao da bude malo oprezniji. Možete imati mišljenje…“ zašutio je.

Karjakin, koji je pre dve nedelje otkrio da će se žaliti na zabranu, takođe je primetio dešavanja u nedelju i rekao da je „jasno“ da će Dvorkovič biti ponovo izabran „jer se nijedna značajna ličnost iz sveta šaha nije kandidovala za funkciju “ .

„U stvari, on nije imao konkurenciju. Dakle, izbori su bili čista formalnost“, rekao je dalje Karjakin Šampionatu, ispalivši i upozorenje.

„Upozorio bih one ljude koji će misliti da ako Rus pobedi, onda će ovo koristiti ruskom šahu. Veoma sumnjam, jer se Dvorkovič već dokazao kada su naši timovi suspendovani, [i kada su] mene suspendovali.

„Nije ustao i ništa nije uradio. Ne razumem baš kakve pozitivne promene tu mogu biti“, dodao je Karjakin.