Bivši šef FIFA Blater kritikuje odluku o svetskom prvenstvu u šest zemalja – papir

Bivši šef FIFA Blater kritikuje odluku o svetskom prvenstvu u šest zemalja – papir

Bivši predsednik FIFA Sep Blater kritikovao je odluku svetskog fudbalskog upravnog tela da se Svetsko prvenstvo održi u šest zemalja na tri kontinenta.

Za domaćine turnira 2030. proglašeni su Maroko, Španija i Portugal, dok će Urugvaj, Argentina i Paragvaj takođe biti domaćini uvodnih utakmica povodom obeležavanja stogodišnjice turnira, saopštila je FIFA u iznenađujućem saopštenju u sredu.

Odluku je kritikovao Sep Blater, koji je bio predsednik FIFA od 1998. do 2015. godine, pre nego što je izbačen posle istrage o korupciji.

„Apsurdno je rasturati turnir na ovaj način“, rekao je Blater švajcarskom listu SonntagsBlick.

„Finale Svetskog prvenstva mora da bude kompaktan događaj“, rekao je on, dodajući da je to važno za identitet događaja, organizaciju i posetioce.

Blater, nekada jedna od najmoćnijih fudbalskih ličnosti, ranije je kritikovao FIFA-u zbog dodele turnira 2022. Kataru, rekavši da je ta zemlja na Bliskom istoku premala.

Ovaj 87-godišnjak je rekao da bi turnir 2030. trebalo da se održi u Južnoj Americi, obeležavajući 100. godišnjicu prvog događaja čiji je domaćin i pobedio Urugvaj.

„Iz istorijskih razloga, Svetsko prvenstvo 2030. trebalo je da pripada isključivo Južnoj Americi“, rekao je on za novine.