Bierhof podnosi ostavku na mesto direktora nemačkih timova

Bierhof podnosi ostavku na mesto direktora nemačkih timova

BERLIN – Oliver Birhof je prva menadžerska žrtva prevremenog napuštanja Nemačke na Svetskom prvenstvu nakon što je pristao da podnese ostavku na mesto generalnog direktora fudbalskih reprezentacija i akademije zemlje.

Nemački fudbalski savez saopštio je u ponedeljak da je Birhof pristao da prevremeno raskine ugovor. Trebalo je da ostane na poziciji do Evropskog prvenstva 2024.

Nemačka bi trebalo da bude domaćin tog turnira, ali postoji zabrinutost oko pravaca tima nakon drugog uzastopnog izlaska na Svetsko prvenstvo u grupnoj fazi nakon izlaska u drugom kolu sa Evropskog prvenstva prošle godine.

Bierhof je imao rukovodeću ulogu u savezu 18 godina otkako je postao menadžer muške reprezentacije 2004. godine, dve godine nakon poslednje utakmice bivšeg napadača za Nemačku. Preuzeo je sve reprezentacije i akademiju 2018. i dobio još jednu promociju ove godine.

„Bjerhof je uradio sjajan posao“, rekao je predsednik federacije Bernd Nojendorf u saopštenju. „Čak i ako poslednji turniri nisu ispunili sportske ciljeve, on je za sjajne trenutke. Njegov rad će uvek biti povezan sa uspehom na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Birhof je zaslužan za ključnu ulogu u pobedi Nemačke na Svetskom prvenstvu 2014. tako što je postavio tim u Campo Bahia, letovalište na severoistoku Brazila gde je trener Joachim Lov mogao da podstakne pobednički timski duh među svojim srećnim igračima.

Ali kasniji pokušaji da se obezbedi sličan timski kamp nisu dali iste rezultate. Nemačka je ispala sa Svetskog prvenstva 2018. kao branilac titule na prvoj prepreci i od tada nije uspela.

„U protekle četiri godine nismo bili u mogućnosti da nadogradimo prethodne uspehe i damo navijačima razlog da ponovo slave. Neke odluke u koje smo bili ubeđeni nisu se ispostavile kao ispravne“, rekao je Birhof u saopštenju federacije. „Niko zbog toga ne žali više od mene. Preuzimam odgovornost za to.”

Kao igrač, Birhof je postigao 37 golova u 70 utakmica za Nemačku, uključujući dva kao zamena i pomogao Nemačkoj da pobedi Češku 2-1 u finalu Eura 1996.

Pre nego što je otišao kući prošlog petka nakon poslednjeg promašaja nemačkog svetskog prvenstva, Nojendorf je rekao da želi da mu sportsko rukovodstvo Bierhofa i trenera Hansija Flika ove nedelje predstave sportsku analizu turnira u Kataru i da ponude preporuke za početak Eura 2024. u Nemačkoj.

Flikova budućnost kao trenera ostaje neizvesna.

Federacija je saopštila da će njen komitet raspravljati o planu sukcesije za Bierhofa.