Berlinski maraton: Kipčoge srušio svoj prethodni svetski rekord

Berlinski maraton: Kipčoge srušio svoj prethodni svetski rekord

Kenijski trkač Eliud Kipčoge srušio je 30 sekundi svoj prethodni svetski rekord postavljen na istoj stazi pre četiri godine i završio Berlinski maraton za 2:01:09 u nedelju.

„Moje noge i telo još uvek se osećam mlado“, rekao je 37-godišnji Kipčoge. „Ali najvažnija stvar je moj um, a to se takođe oseća sveže i mlado. Tako sam srećan što sam oborio svetski rekord.“

Tigist Asefa iz Etiopije neočekivano je pobedila u ženskoj trci u rekordu staze od 2:15:37 – 18 minuta brže nego što je ikada ranije trčala. Bio je to treći najbrži put ikada.

Nisam se plašio rivala, iako su imali brža vremena od mene, rekao je 26-godišnji Asefa.

Kombinovano vreme Kipčogea i Asefe od 4:16:46 obezbedilo je da maraton bude najbrži ikada. Rekord za muškarce je sada postavljen osam puta zaredom u Berlinu, favorizovan od strane trkača zbog ravnog puta.

Kipčoge je dugo bio proglašen najboljim svetskim maratoncem. 2019. je trčao maraton u Beču za manje od dva sata, prekretnicu koja se dugo smatrala nemogućom. Rezultat nije bio zvaničan jer ga je trčao u laboratorijskim uslovima, ali rezultat ga je učinio ikonom u i van sveta trčanja.

Kipčogeov svetski rekord u Berlinu bio je toliko dominantan da je, nakon što je prešao ciljnu liniju, imao vremena da zagrli svog trenera, prijatelje, pozira za fotografije i mahne kenijskom zastavom pre nego što je drugoplasirani završio, četiri minuta i 49 sekundi kasnije.

Oko 45.527 trkača iz 157 zemalja registrovano je za učešće na prvom Berlinskom maratonu bez ograničenja od početka pandemije korona virusa.