Bajern Minhen angažuje Vinsenta Kompanija za trenera

Bajern Minhen angažuje Vinsenta Kompanija za trenera

Vinsent Kompani je imenovan kao potencijalni novi trener minhenskog Bajerna nakon što je klub odbio nekoliko drugih visokih kandidata. Bivši kapiten Mančester sitija, Kompani, 38 godina, preuzima vođstvo Bajerna s ciljem da donese promene nakon što je Tomas Tuhel doveo tim do trećeg mesta u Bundesligi, 18 bodova iza šampiona, Bajera iz Leverkuzena.

Bajern je objavio da je Kompani potpisao trogodišnji ugovor. Prethodno je bio menadžer u Barnliju u engleskoj Premijer ligi, gde je, uprkos ispadanju, dobio priznanje za atraktivan stil igre svog tima. Nije javno objavljena visina naknade za njegov prelazak.

U svom saopštenju za Bajern, Kompani je naglasio da vidi svoj novi posao kao izazov i najavio da će doneti istu taktičku filozofiju u Nemačku. „Kao trener, morate biti autentični: volim da imam posed lopte, da budem kreativan – ali takođe moramo biti agresivni i hrabri na terenu“, rekao je Kompani.

Pep Gvardiola, Kompanijev bivši trener u Sitiju, pohvalio je njegove trenerske sposobnosti prošle godine, predviđajući da će Belgijanac jednog dana voditi Mančester siti. Bajernov član sportskog odbora, Maks Eberl, izrazio je nadu da će dolazak Kompanija doneti više kontinuiteta u trenerskom poslu kluba.

Kompanija će se ponovo udružiti s bivšim saigračem iz Sitija, Lerojem Saneom, koji sada igra za Bajern. Iako dolazi u Bajern u turbulentnom trenutku, od njega će se očekivati da ostvari rezultate i možda dovede tim do finala Lige šampiona 2025. godine.

Ovo imenovanje predstavlja značajnu ulogu za crnog trenera u evropskom fudbalu, a završava potragu koja je trajala tri meseca od odlaska Tuhela. Iako nije bio prvi izbor Bajerna, Kompani ima priliku da pokaže svoje sposobnosti i ostvari uspehe u narednim sezonama.