Katarski navijači pokazali fotografije bivšeg nemačkog igrača u znak protesta

Katarski navijači pokazali fotografije bivšeg nemačkog igrača u znak protesta

AL KHOR – Katarski fudbalski navijači uzvratili su protestima nemačkog tima na Svetskom prvenstvu u nedelju držeći slike bivšeg nemačkog igrača Mesuta Ozila dok je pokrivao usta tokom utakmice protiv Španije, preneo je Asošijeted pres.

Grupa navijača držala je kopije rukom nacrtane skice Ozila, dok su drugi pokazivali njegove slike u akciji za Nemačku.

Jasno koordinisan prikaz očigledno je bio odgovor na gest nemačkih igrača u sredu, kada su pokrili usta u znak protesta protiv FIFA-e nakon što je vladajuće telo ukinulo traku „Jedna ljubav“. Taj gest je bio odgovor na efektivno odbacivanje FIFA planova sedam evropskih timova da nose trake na rukama koje su viđene kao ukor naciji domaćina Kataru i njenom stanju ljudskih prava.

Navijači Katara su se pojavili u nedelju da se osvrnu na sumnjivo ponašanje Nemačke prema Ozilu, bivšem igraču koji je napustio reprezentaciju nakon što je postao meta rasističkog zlostavljanja i žrtveni jarac za rani odlazak Nemačke na Svetsko prvenstvo 2018.

Ozil, nemački potomak turskih imigranata, optužio je fudbalski savez zemlje, navijače i medije za rasizam u njihovom tretmanu ljudi turskih korena.

„Ja sam Nemac kada pobeđujemo, ali sam imigrant kada izgubimo“, rekao je tada Ozil.

Zloupotreba je počela pre Svetskog prvenstva 2018. kada je Ozil pozirao za fotografije sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a pojačala se posle turnira, potpomognuta zapaljivim izjavama menadžera nemačkog tima Olivera Birhofa i tadašnjeg predsednika saveza Rajnharda Grindela.

Grindel je kasnije rekao da je trebalo da pruži Ozilu veću podršku.

Nemačka i Španija odigrale su nerešeno 1:1 u meču na stadionu Al Bajt.