Novak Đoković nije završio sa dominacijom u tenisu

Novak Đoković nije završio sa dominacijom u tenisu

Novak Đoković očigledno nije završio da dominira svojim sportom. On tako kaže. Tako kaže njegov trener.

I, što je najvažnije, to govore njegovi nastupi tokom iscrpljujućeg trčanja do rekordnog 10. Otvorenog prvenstva Australije i rekordne 22. grend slem titule, plus njegov povratak na broj 1 na ATP rang listi u ponedeljak.

Njegova poruka u nedelju uveče, u suštini, bila je:

„I dalje imam mnogo motivacije. Da vidimo dokle će me to odvesti. Zaista ne želim da se zaustavim ovde. Nemam nameru da se zaustavim ovde“, rekao je 35-godišnji Đoković pošto je pobedio Stefanosa Cicipasa, čoveka više od decenije mlađeg od njega, rezultatom 6-3, 7-6 (4), 7-6 ( 5) rezultat u finalu u Melburn Parku. „Sjajno se osećam zbog svog tenisa. Znam da kada se osećam dobro fizički, (i) mentalno prisutan, imam šansu da osvojim bilo koji slem protiv bilo koga.”

Ne samo da niko nije osvojio više velikih trofeja (Rafael Nadal takođe ima 22; Margaret Kort sa 24 i Serena Vilijams sa 23 su jedine igračice u istoriji sa više), već Đoković nastavlja da vrši konstantan pritisak na protivnike — bez obzira površine ili bilo koje očigledne prepreke na njegovom putu.

Vratio se u Australiju sa izvesnom strepnjom, nesiguran kakav prijem čeka godinu dana nakon što je deportovan jer nije vakcinisan protiv COVID-19, i bio je dobro. Borio se sa bolom leve tetive i bio je u redu, izgubio je jedan set na putu do titule. Smetale su mu neobične okolnosti zbog kojih je njegov otac – koji je poslednji put bio na Australijan openu pre 15 godina – udaljen od Rod Lejver Arene za Đokovićevo polufinale i finale.

„Pa, u stanju da sve to zatrpam, u svakom slučaju, do poslednjeg poena.“ Tada se Đoković „emotivno srušio“, kako je rekao, jecajući na stadionu.

„Bilo je potrebno ogromna mentalna energija, zaista, da ostanem prisutan, da ostanem fokusiran, da se bavim stvarima iz dana u dan“, rekao je, noseći belu jaknu sa rajsferšlusom sa odštampanim „22“ na grudima, „i zaista vidim dokle sam može ići.“

Njegovi potezi su čisti koliko mogu biti. Njegov atletizam takođe. Njegova rešenost? Van granica.

„Novak je igrač koji vas gura do vaših granica“, tako je to objasnio Cicipas.

On bi znao. Izgubio je 10 uzastopnih mečeva od Đokovića, dva u finalima grend slema.

„Ne vidim ovo kao prokletstvo. Ne vidim ovo kao nešto dosadno“, nastavio je Cicipas. „Ovo je veoma dobro za sport – imati takmičare poput njega, imati šampione poput njega.“

Debata „KOZLA“ — „Najveći svih vremena“ — godinama je zaokupljala ljubitelje tenisa, upoređujući Đokovića, Nadala i Rodžera Federera. To je u redu salonska igra, naravno, iako glupa po svojim zaslugama. Sva tri su, razume se, odlična.

Federer (41) je u penziji. Nadal (37) u junu je napustio Melburn sa povređenim fleksorom levog kuka. Đoković, 36 u maju, nastavlja da nastavi.

Koliko još?

„Definitivno još dve, tri godine“, rekao je Goran Ivanišević, šampion Vimbldona iz 2001. koji je Đokovića trenirao od 2019. „Način na koji se brine o svom telu, način na koji (prilazi) svemu, hrani, to je neverovatno.

Đoković neće biti prikovan za ono što mu je ostalo. Niti bi trebao. Kao Federer, kao Nadal, kao Vilijams, može da igra koliko hoće.

Recimo samo da Đoković nije zadovoljan onim što je uradio.

„Ne znam koliko ću još godina igrati ili koliko ću još slemova igrati. Zavisi od raznih stvari. Ne zavisi samo od mog tela“, rekao je otac dvoje dece, napominjući da je i njemu važan pravi balans sa porodičnim životom.

Kako jeste, Đoković je osvojio 10 od poslednjih 19 turnira — Nadal ih ima pola tuceta — i niko nije sakupio više nakon što je napunio 30 godina. Ima mladih koje treba držati podalje, među kojima je i Karlos Alkaraz, koji je osvojio Ju-Es open i popeo se na broj 1 u septembru sa 19 godina, ali je propustio Australijan open zbog povrede noge.

Đoković nije bio na Flushing Meadows-u iz istog razloga iz kojeg nije bio u Melburn parku prošle godine, a Sjedinjene Države, za razliku od Australije, još uvijek ne primaju nevakcinisane strance.

Ali pre toga, Đoković će sigurno biti favorit na Rolan Garosu ako Nadal ne bude zdrav i na Vimbldonu, koji je već osvojio sedam puta.

„Fizički se mogu održati u formi. Naravno, 35 nije 25, iako želim da verujem da jeste“, rekao je Đoković. „Ali još uvek osećam da je vreme preda mnom. Da vidimo dokle ću ići.“