Mesi nosi teret da pomogne Argentini da uđe u četvrtfinale

Mesi nosi teret da pomogne Argentini da uđe u četvrtfinale

DOHA – Argentina je stigla do četvrtfinala Svetskog prvenstva pobedom od 2:1 nad Australijom u subotu, ali su privedeni pravo na žicu i možda ne žele da razmišljaju o tome šta bi se moglo dogoditi bez Lionela Mesija na terenu, piše Rojters..

Mesi je obeležio svoju 1.000. profesionalnu utakmicu svojim 789. golom – svojim prvim u nokaut meču na Svetskom prvenstvu – i skoro sve dobro što je Argentina napravila prošlo je kroz mali broj 10.

Uvek će biti teška utakmica protiv tima Socceroos-a koji se probijao u nokaut fazu sa brendom fudbala koji se oslanjao na to da svaki igrač pokriva ogromne površine travnjaka i bori se sa svime što se kreće.

Australijanci, koji su upravo odbili da prihvate da su poraženi tokom njihove kampanje u Kataru, vratili su se u takmičenje kasno odbijenim udarcem Krega Gudvina i imali su dve dobre šanse da izjednače u poslednjih nekoliko minuta.

Čvrsti odbrambeni igrači Argentine od tikovine su se poklapali sa Australijancima tokom cele večeri, i oni će uzeti zasluge za blokiranje šuta Aziza Behiča nakon što je bek sjajno prošao kroz peterac.

Emilijano Martinez je takođe imao laku noć i uspeo je da postigne dobar rezultat na golu Argentine zaustavivši udarac Garang Kuola iz neposredne blizine odbranom u poslednjim sekundama.

Dalje napred, međutim, Argentina će sigurno morati da proizvede više prodora iz veznog reda i širokih igrača u takmičenjima koja dolaze, počevši od četvrtfinala protiv Holandije sledećeg petka.

Kompaktnost Australije u sredini parka naterala je Argentince da gledaju širom u potrazi za prostorom, ali nije bilo Anhela Di Marije koji bi podelio napadački teret sa Mesijem zbog povrede krilnog lista.

Argentina je usporila igru kao i oni, ali udarci rapira koji bi trebalo da prate varijacije u tempu retko su se materijalizovali osim ako Mesi nije primao loptu, što je skoro uvek činio leđima okrenut golu.

U 35. minutu, međutim, Mesi je bacio pogled na gol nakon lukavog poteza iz slobodnog udarca i nije napravio grešku, ispalivši laserski vođen udarac kroz noge Australijanca Harija Sauta u dalji ugao mreže.

„Privilegija je igrati sa Mesijem“, rekao je desni bek Nahuel Molina. „Sa njim na terenu znamo da samo treba da budemo strpljivi jer je on naš as u rukavu.

Drugi gol Argentine je upakovan u poklon kada je Džulijan Alvarez nasrnuo na grešku golmana Australije Meta Rajana i, osim jednog pokušaja Lautara Martineza koji je pogodio prečku, bilo je još nekoliko dragocenih šansi.

Mesi se, međutim, odavno navikao da nosi ogroman teret za svoju zemlju i tri gola u četiri utakmice u Kataru pokazuju da se možda približava vrsti sjajne forme koja bi Argentinu mogla odvesti duboko u turnir.

Cilj je da konačno doda Svetsko prvenstvo u svoju ionako blistavu kolekciju trofeja i bio bi potreban hrabar čovek da se kladi protiv njega.

Katar: Argentina – Australija 2:1