Nove promene u Formuli 1 – glavni šef dizajna Red Bula napušta tim

Nove promene u Formuli 1 – glavni šef dizajna Red Bula napušta tim

Glavni šef dizajna ekipe Red Bul u šampionatu Formule jedan Adrijan Njui napustiće ovaj tim naredne godine, saopštio je austrijski konstruktor.

U saopštenju se ne navodi zbog čega je Njui odlučio da napusti Red Bul.

„Njui će napustiti Red Bul u prvom kvartalu 2025. godine. On napušta tim posle 19 godina. Za to vreme tim je osvojio sedam titula u F1 u konkurenciji vozača i šest u konkurenciji konstruktora“, saopštio je Red Bul.

Britanski mediji tvrde da je glavni razlog kontroverza, koja uključuje optužbe na račun direktora tima Kristijana Hornera, te da je Njui uznemiren situacijom u Red Bulu, pošto je Horner optužen za seksualno uznemiravanje i nasilno ponašanje prema koleginici.

Horner je više puta demantovao ove optužbe.

„Kao dečak sam sanjao da budem dizajner brzih automobila. Moj san je bio da budem inženjer u Formuli 1 i imao sam priliku da taj san ostvarim“, rekao je Njui.

Njui je član Red Bula od 2006. godine i dizajnirao je bolide koji su Red Bulu doneli šest titula u konkurenciji konstruktora između 2010. i 2023. godine.

Vozači Red Bula Sebastijan Fetel i Maks Ferstapen su u ovom periodu osvojili sedam titula u konkurenciji vozača.

„Bila mi je velika čast što sam u prethodne dve decenije imao ključnu ulogu u napretku tima Red Bul. Stigli smo od novog tima do ekipe, koja je osvojila veliki broj titula. Međutim, osećam da je sada pravi trenutak da predam tu ‘palicu’ drugima i da tražim nove izazove za sebe“, rekao je Njui, preneo je zvanični sajt Formule 1.

„Njegova vizija i genijalnost su nam pomogli da osvojimo 13 titula. Proteklih 19 godina bilo je zabavno. Njui iz našeg tima odlazi kao legenda“, rekao je Horner.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 biće vožena petog maja za Veliku nagradu Majamija. Prvo mesto u generalnom plasmanu konstruktora drži Red Bul sa 195 bodova.

Prvu poziciju u generalnom plasmanu vozača drži Ferštapen sa 110 poena.