Novak bi mogao na Australijan open već 2023.

Novak bi mogao na Australijan open već 2023.

Novak Đoković mogao bi ponovo da zaigra na Australijan openu 2023. godine nakon što su vlasti Australije ukinule sve zabrane povezane sa pandemijom koronavirusa.

Od srede, niko ko dolazi u Australiju, a to se odnosi i na strane državljane, neće morati da objašnjava svoj vakcinalni status. Ulazak u zemlju više neće biti uslovljen vakcinacijom.

Teniska godina počela je dramom tada prvog rekata sveta i njegovim višednevnim zadržavanjem u smeštaju za azilante, suđenjem, žalbenim postupkom i deportacijom iz Australije.

Njegov tim sada razmatra mogućnost da u svetlu novih pravila uloži žalbu na trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Novak Đoković mogao bi da se vrati na Australijan open uprkos trogodišnjoj zabrani ulaska u zemlju koja mu je izrečena nakon celog cirkusa koji su mu priredile tamošnje vlasti.

Promene pravila svesni su naravo i u Đokovićevom timu i australijski mediji navode da razmatraju mogućnost da zatraže razmatranje izrečene zabrane ulaska jer razlozi zbog kojih mu je početkom godine ukinuta viza više ne postoje.

Đoković je i za ovogodišnji Austtralijan open dobio vizu i posebno izuzeće na osnovu preležanog kovida i negativnog testa, ali je na aerodromu zaustavljen i poslat u smeštaj u azilante.

Pravna borba trajala je danima. Njen prvi deo završen je pobedom Đokovićevog pravnog tima i on je nekoliko dana trenirao na terenima u Melburnu.

Nakon što je država uložila žalbu u novom postupku je Đokoviću ukinuta viza i on je deportovan iz zemlje.

Organizatori turnira za sve su krivili federalne vlasti.