Njukasl ispraća Sautempton u finale Liga kupa

Njukasl ispraća Sautempton u finale Liga kupa

Njukasl junajted je rezervisao svoje mesto u prvom velikom finalu u 24 godine savladavši u utorak kod kuće Sautempton sa 2-1 u revanšu polufinala Liga kupa i tako zabeležio pobedu od 3-1. agregat.

Njukasl je prošle nedelje pobedio u prvom meču u gostima sa 1-0, kasnim udarcem Džolintona, a lokalni čovek Šon Longstaf ih je dao na idealan početak u revanšu otvorivši gol u petom minutu, preneo je Rojters.

Bio je to prvi gol veziste na Sent Džejms Parku za skoro četiri godine, a on je ponovo pogodio u 21. minutu, kucajući u bek Migela Almirona da bi dovršio tečan potez tima koji je izazvao slalomski napad Džoa Viloka.

Če Adams je dao nadu Sautemptonu udarcem iz vedra neba kasnije u prvom poluvremenu nakon što je naletio na neuredan bekpas od Viloka, au drugom poluvremenu njegov kolega napadač Adam Armstrong je imao sjajnu priliku da poravna rezultat uveče, ali ga je golman osujetio Nick Pope.

Vezista Njukasla Bruno Gimaraeš dobio je direktan crveni karton u 82. minutu nakon pregleda VAR-a za meč protiv Semjuela Edozija, ali ekipa Edija Haua je preživela igrajući poslednji deo meča sa 10 igrača.

Prema pravilima takmičenja, Gimaraeš bi trebalo da odsluži kaznu od tri utakmice u ligi zbog isključenja, ali će biti slobodan da ponovo igra u finalu kupa 26. februara.

Njukasl će u finalu na Vembliju igrati sa Mančester junajtedom ili Notingem Forestom, a Junajted vodi sa 3-0 pred revanš meč u sredu na Old Trafordu.

Biće to prvo finale Svraka od kada su izgubili od Junajteda sa 2-0 u FA kupa 1999. i njihov drugi nastup u finalu Liga kupa, pošto su izgubili od Mančester sitija 1976. godine.

Oni će se nadmetati da osvoje svoj prvi trofej od FA kupa 1955. godine.

„Nikada nisam igrao u takvoj atmosferi; počeli smo jako dobro, postigli dva dobra gola, pustili ih da se malo vrate, ali srećni smo što smo prešli crtu“, rekao je defanzivac Den Berns.

„Ovo je posebna noć, prošlo je mnogo vremena otkako nismo imali ovakvu noć, neverovatnu noć.“

Pobeda, ostvarena u užarenoj atmosferi i moru crno-belih šalova, bila je verovatno najlepši trenutak od kada je Njukasl preuzeo konzorcijum koji podržava Saudijska Arabija u oktobru 2021, kada je tim bio u zoni ispadanja iz Premijer lige. .

Sada su treći na tabeli i zalažu se za povratak u Ligu šampiona.

„Neverovatno je šta može da se desi za godinu dana, smejali bismo vam se da ste ovo rekli pre 12 meseci; zaista je posebno ono što gradimo u ovom trenutku“, rekao je Longstaf.